Luister naar

Eindhovense chipfabrikant boycot Huawei

Nieuws
De Nederlandse chipfabrikant NXP stopt met de levering aan het Chinese techconcern Huawei om aan de nieuwe Amerikaanse sancties te kunnen voldoen. Dit heeft het Eindhovense bedrijf maandag laten weten.
nd
dinsdag 21 mei 2019 om 03:00

Eindhoven

Het gaat niet om een totale boycot van Huawei maar alleen om de producten die in de drie Amerikaanse vestigingen van NXP worden gefabriceerd en daarom vallen onder de nieuwe Amerikaanse maatregelen. ‘Wij zijn een internationaal opererend bedrijf en hebben ons dus te houden aan de internationale wet- en regelgeving. Als president Trump met nieuwe regels komt, dan hebben we ons daaraan te houden. We hebben daar geen moreel oordeel over en houden ons verre van politiek’, aldus woordvoerder Martijn van der Linden.

zwarte lijst

President Trump plaatste Huawei vorige week op een zwarte lijst omdat het bedrijf wordt verdacht van cyberspionage. Het decreet komt midden in de opnieuw opgelaaide handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Trump wil China met verhoging van importtarieven dwingen de eigen markten en intellectuele eigendommen te openen voor het westen. Tot op heden heeft China steeds de bal teruggekaatst met verhoging van de tarieven voor Amerikaanse producten.

De harde sancties tegen Huawei worden daarom beschouwd als een daad van protectionisme, het risico op cyberspionage door China is er niet mee weggenomen. NXP wil geen uitspraken doen over de omvang van het betreffende handelsvolume maar volgens analist Jos Versteeg van Insinger Gilissen zal het bedrijf de maatregel zeker in de portemonnee voelen, zo zei hij tegen RTL Z. Volgens Versteeg is Huawei een van de tien grootste klanten van NXP.

Eerder al lieten de Amerikaanse chipleveranciers Qualcomm, Broadcom en Intel al weten hun leveranties aan Huawei te staken.

Het Duitse Infineon schort een deel van zijn leveringen aan Huawei op, maar het grootste deel valt niet onder de Amerikaanse sancties, laat een woordvoerder weten. Het Oostenrijkse AMS en nu dus ook het Nederlandse NXP zeggen aan de sancties te zullen voldoen. Dat betekent echter niet dat deze bedrijven de banden met Huawei verbreken.

Android

Behalve chipbedrijven koos ook Google eieren voor zijn geld. De techreus besloot eerder ook om de toegang van Huawei tot het besturingssysteem Android te beperken vanwege de mogelijke sancties.

Mensen die nu een Huawei-telefoon gebruiken, merken voorlopig niets van het besluit van Google. Dat zegt Tim Wijkman, onderzoeker van Telecompaper. De toegangsbeperking voor Huawei geldt namelijk niet voor bestaande telefoons. Ook voor de eerstvolgende toestellen, die al in ontwikkeling zijn en door Google zijn goedgekeurd, zijn er geen grote gevolgen.

De maatregel van Google betekent dat Huawei wordt ‘gedegradeerd’ naar het Android Open Source Project (AOSP). Dat is de meest eenvoudige versie van Android. Wijkman: ‘Dat betekent dat mensen met een Huawei-smartphone straks misschien geen toegang meer hebben tot de Play Store van Google en geen gebruik kunnen maken van Google-apps als Gmail, YouTube en Google Maps. Mensen moeten naar de eigen appwinkel van Huawei, de AppGallery, om hun apps te downloaden.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'