Luister naar

De Groenen winnen en stellen eisen

Nieuws
De groene partijen in het Europees Parlement hebben eindelijk wat ze wilden: veel zetels. Nu eisen ze invloed.
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
maandag 27 mei 2019 om 02:35
De Groenen winnen en stellen eisen
De Groenen winnen en stellen eisen

Brussel

Donderdagavond was de groene spitzenkandidat Bas Eickhout nog wat geremd in zijn blijdschap over de ene extra zetel van GroenLinks in Nederland. Maar zondagavond kon hij zijn blijdschap niet op. De Europese fractie waarvan GroenLinks lid is, Groenen/EVA, groeit van 50 naar 69 zetels. In Duitsland stemde ruim 20 procent van de kiezers op Die Grünen, waarmee de groenlinkse partij nu groter is dan de sociaaldemocratische SPD. ‘Deze uitslag geeft ons heel veel extra kracht in het Europees Parlement’, zei Eickhout.

Afbeelding

Wat meetelt, is dat de christendemocraten (EVP) en de sociaaldemocraten (S&D) hun meerderheid hebben verloren. Voor de stabiliteit betekent dit dat naast een derde groep, de liberale Alde, een vierde nodig is. Het ligt voor de hand dat dit de sterk gegroeide fractie van Groenen/EVA wordt, maar daarvoor wil Eickhout wel wat terug: ‘Stevige maatregelen om de klimaatverandering aan te pakken.’ De eveneens gegroeide rechts-populistische fractie Europa van Naties en Vrijheid (van 37 naar 57 zetels) zou ook de vierde partner kunnen worden. Maar de groep waarin onder meer Lega (Italië) en Rassemblement National (Frankrijk) zitten, wordt door de EVP, de S&D en Alde geweerd.

verlies middenpartijen

De rode draad in de Europese verkiezingen is het verlies voor de middenpartijen in nagenoeg alle 28 EU-lidstaten en de daarbij behorende versplintering. De grootste klap kreeg de Conservatieve Partij in het Verenigd Koninkrijk: die tuimelde van ruim 23 procent van de stemmen in 2014 naar nog geen 10 procent.

Opmerkelijk is dat de sociaaldemocraten in Europa wisselende uitslagen hebben behaald. Van een Timmermans-effect buiten Nederland was niet echt sprake. In Spanje won de PSOE weliswaar (van 23 naar 32 procent), maar in Duitsland zakte de SPD dramatisch weg: van de 27 procent van vijf jaar geleden is nu nog maar iets meer dan de helft over.

Aan de linkerzijde kunnen de groene partijen (met hun nadruk op Europese samenwerking in de strijd tegen klimaatverandering) veel zetels bijschrijven. Aan de rechterzijde hebben nationalistische en populistische zijde veel kiezers weten te overtuigen met hun eurosceptische koers. Maar dan wel zónder de Nederlandse PVV, die nu weet wat het is om de EU te verlaten. De partij keert niet terug in het europarlement. In Hongarije won Fidesz, de partij van premier Viktor Orbán, slechts marginaal. In Zweden hingen de nationalisten van 9 naar 16 procent en in Italië stak Matteo Salvini de handen aan het einde van de avond omhoog, maar met een kleine 28 procent van de stemmen kwam hij niet boven de door hem gehoopt drempel van 30 procent uit. In Frankrijk straalde Marine Le Pen, omdat haar Rassemblement National nu de grootste is, maar de partij groeide niet.

Maandag beginnen de gesprekken over samenwerking in het Europees Parlement. Dan zal ook gesproken worden welke spitzenkandidat het parlement naar voren schuift als beoogd voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. De grootste kans maakt Man­fred Weber, de ‘lijsttrekker’ van de christendemocratische EVP, die de grootste fractie in het Europees Parlement is gebleven. Maar Frans Timmermans, van S&D, lijkt nog niet geklopt. Zo hebben de Groenen een voorkeur voor Timmermans. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Israël/Gaza als linkse splijtzwam

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.