Luister naar

Vlaams belang schudt België op

Nieuws
De Vlamingen kozen zondag niet alleen een nieuw Europees parlement maar ook hun eigen deelparlement. ‘s Avonds vielen harde woorden na de opmerkelijke winst van het extreemrechtse Vlaams Belang. ‘Ondemocratische partijen hebben hier geen plaats.’
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
maandag 27 mei 2019 om 02:43
Voorzitter Tom Van Grieken van het Vlaams Belang speecht na de verkiezingsoverwinning van zijn partij. Het Vlaams Belang groeit van drie naar achttien zetels in het Vlaamse deelparlement.
Voorzitter Tom Van Grieken van het Vlaams Belang speecht na de verkiezingsoverwinning van zijn partij. Het Vlaams Belang groeit van drie naar achttien zetels in het Vlaamse deelparlement. afp / Jonas Roosens

Brussel

Dit zei de Belgische premier Charles Michel gezegd na de verkiezingswinst van Vlaams Belang, dat in het Vlaamse deelparlement van drie naar achttien zetels gaat. Even daarvoor had de lijsttrekker van de nationalistische partij, Dries van Langenhove, gezegd ‘verantwoordelijkheid te willen nemen’.

De spectaculaire groei van het Vlaams Belang heeft de discussie over het zogenoemde cordon sanitaire weer op de agenda gezet. Sinds de jaren tachtig weigeren andere partijen met het voormalige Vlaams Blok samen te werken. De partij wordt onder meer openlijk racisme verweten. Dat verwijt kreeg lijsttrekker Van Langenhove eveneens in de zomer van 2018. In een uitzending op de Vlaamse televisie werd zijn jongerenbeweging Schild & Vrienden geportretteerd. De beweging zou bol staan van racisme, antisemitisme en seksisme. ‘De dag van geweld komt nog wel hoor, ik weet welke kant voorbereid zal zijn en welke niet’, zo werd Van Langenhove geciteerd.

deur op een kier

Bart De Wever, leider van de eveneens nationalistische N-VA, zette zondagavond niettemin de deur op een kier voor samenwerking. Het succes van het Vlaams Belang bij de federale en regionale verkiezingen, zet zich ook door bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De partij haalt twee extra zetels, ten koste van N-VA en Open VLD (liberaal).

N-VA verloor zondag, maar blijft met een kwart van de stemmen de grootste in Vlaanderen. Tegenover de NOS zei Gerolf Annemans, lijsttrekker van Vlaams Belang bij de Europese verkiezingen, dat de winst van zijn partij te danken is aan een vernieuwing en verjonging. ‘We hebben ons ook qua taalgebruik, qua strategie helemaal herdacht. Er staat een nieuwe partij. Zo zijn we in vijf jaar uit het diepe dal geraakt.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.