Luister naar

Opinie: Ons pensioen kan prima worden geïndexeerd en korten is al helemaal niet nodig

Nieuws
Pensioenen kunnen gewoon worden geïndexeerd en korten is al helemaal niet nodig. Een pensioenfonds als ABP zit alleen maar in zwaar weer door onlogische rekennormen die de overheid oplegt.
Vivien van Geen Ben Groen Rik Hindriks Hans Leijh Bernard van Praag
maandag 27 mei 2019 om 03:00
Voor z’n verplichtingen moet een pensioenfonds uitgaan van een fictieve rente op zijn beleggingen van 1,4 procent. Maar de premie wordt bepaald op basis van een dubbel zo hoge fictieve rente. Ja, dan daalt de dekkingsgraad.
Voor z’n verplichtingen moet een pensioenfonds uitgaan van een fictieve rente op zijn beleggingen van 1,4 procent. Maar de premie wordt bepaald op basis van een dubbel zo hoge fictieve rente. Ja, dan daalt de dekkingsgraad. anp / Lex van Lieshout

De spanning over de pensioenen stijgt. Wij zijn verbonden met het ABP, het pensioenfonds van de mensen die voor de overheid of het onderwijs werken of gewerkt hebben. Het is het grootste pensioenfonds van Nederland, met bijna 3 miljoen deelnemers.

Wij zien dat het ABP groot en sterk is, maar ook dat mensen ontevreden zijn omdat het fonds hen teleurstelt. Wij zien wat er mis is en komen met oplossingen voor het ABP die ook breder bruikbaar zijn.

voldoende geld

Uit het jaarverslag van het ABP over 2018 blijkt dat het fonds er financieel uitstekend voor staat. Eind 2018 had ABP bezittingen ter waarde van ruim 442 miljard euro. Dat was in 2007 – voor de financiële crisis – 219 miljard. Daarmee is het vermogen in die elf jaar ruim verdubbeld.

De uitkeringen stegen in dezelfde periode van 6,5 naar 11,4 miljard, de ontvangen premies van 6,7 naar 10,9 miljard. Het ABP-vermogen steeg dus harder dan de uitkeringen of de premies. Dat is het resultaat van goed beleggen, met een gemiddeld rendement van 7 procent per jaar.

De bezittingen van 442 miljard euro zijn ruim voldoende om aan alle verplichtingen te voldoen. Zelfs als we ervan uitgaan dat we in de toekomst een lager gemiddeld rendement van 2,8 procent netto behalen, kunnen we de pensioenen zestig jaar lang zonder problemen jaarlijks met twee procent verhogen en het koopkrachtverlies van 15,8 procent inhalen.

toch tekorten

Toch zit het ABP in de problemen. We mogen al jaren niet indexeren: dat is de pensioenen verhogen om de inflatie op te vangen. De koopkracht van de pensioenen is daardoor al met 15,8 procent gedaald.

Mogelijk moeten pensioenen in 2021 zelfs gekort worden. Oorzaken zijn de regels van De Nederlandsche Bank (DNB) voor rekenrente en dekkingsgraad en de te lage premie.

DNB eist dat we voor het waarderen van onze verplichtingen ervan uitgaan dat we een beleggingsrendement van circa 1,4 procent behalen, dat is de opgelegde rekenrente. Dit terwijl we in feite een gemiddeld rendement van 7 procent behalen en ook in de toekomst meer dan 1,4 procent verwachten.

De Nederlandse opgelegde rekenrente van 1,4 procent is ook veel lager dan de Europese 3 procent.

Doordat je met 1,4 procent rente moet rekenen, lijkt het alsof er te weinig geld in kas is om de verplichtingen te dekken.

Dat heet de dekkingsgraad; die is daardoor te laag. En dan mag je niet indexeren of moet je zelfs korten – zelfs als de jaarrekeningen laten zien dat het ABP als fonds financieel robuust is.

Al jaren accepteert het ABP dat werkgevers te weinig premie betalen. Voor het berekenen van de premie gaan werkgevers uit van een rendement van 2,8 procent – terwijl ABP voor de pensioenverplichtingen die daarmee gekocht worden, moet uitgaan van een rente van 1,4 procent. Dat meten met twee maten voor rendement – 1,4 procent op verplichtingen en 2,8 procent op premies – lijkt oneerlijk; toch laat de wet het toe. Daarmee is de premie te laag en leidt elke premiebetaling tot een tekort, dus verlaging van de dekkingsgraad.

onze voorstellen

Dalende koopkracht of korten terwijl er geld genoeg is, is niet acceptabel. Wij stellen voor de problemen aan te pakken.

? Maak een eind aan het verschil tussen de rekenrente voor de berekening van premie en voor de verplichtingen. Dit is een dubbele oproep, aan het ABP en aan de wetgever: ABP moet ermee stoppen en de wet moet het verbieden.

? Trek de rekenrente voor het ABP gelijk aan de rekenrente die de overheid als werkgever hanteert bij het berekenen van de premie: 2,8 procent. Of gebruik de Europese rekenrente van 3 procent.

? Betaal als werkgever (in ons geval de overheid) ‘dekkende’ premie.

? Als de kostendekkende premie te duur is, kies dan een goedkoper pensioen. Veel ondernemingspensioenfondsen doen dat al. Door een goedkoper pensioen kan de premie omlaag.

vijftig miljard

Als het kabinet niets oplost, zal het ABP mogelijk al eind 2019 preventief moeten ingrijpen om pensioen­kortingen in 2021 te voorkomen. De veroorzaker van het tekort is de premieachterstand.

We lossen het probleem op door de werkgever – de overheid – de rekening te sturen voor de gemiste premie en het gemiste rendement: eind 2019 opgelopen tot ruim vijftig miljard.

Dat mag in tien jaar betaald worden. Het ABP activeert de vordering en haalt daarmee per direct een dekkingsgraad van ruim 110 procent. <

48 gekozen leden

Het verantwoordingsorgaan van het ABP telt 48 gekozen leden. Zij vertegenwoordigen 2,9 miljoen werknemers, gepensioneerden en werkgevers en adviseren het ABP-bestuur.

De auteurs schrijven dit verhaal op persoonlijke titel. In het ABP-verantwoordings­orgaan is Vivien van Geen lid vanuit seniorenorganisatie ANBO, Ben Groen vanuit de Christelijke Centrale van Onderwijs- en Overheidspersoneel, Rik Hindriks vanuit FNV Zelfstandigen, Hans Leijh vanuit CMHF (een koepel van 43 beroepsverenigingen) en Bernard van Praag vanuit de Nederlandse Bond van Pensioenbelangen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.