Luister naar

VVD wil groeiplafond voor Schiphol loslaten

Nieuws
De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil af van het groeiplafond van Schiphol.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
dinsdag 15 mei 2018 om 22:05

Den Haag

In het regeerakkoord is afgesproken dat Schiphol niet boven de 500.000 vluchten mag gaan. Die afspraak geldt tot en met 2020. ‘We kunnen het ons niet veroorloven Schiphol tot en met 2020 op slot te gooien’, verklaarde Kamerlid Remco Dijkstra dinsdagavond tijdens het Kamerdebat.

Met zijn pleidooi neemt de VVD’er afstand van het regeerakkoord. Dijkstra meent dat er inmiddels in de luchtvaart zo veel milieuwinst is geboekt, dat het nu al mogelijk is Schiphol extra groei te gunnen. Economisch is dat noodzakelijk, vindt de VVD-fractie. Nu Lelystad Airport als ‘zevende baan van Schiphol’ is uitgesteld, vindt de VVD-fractie het logisch Schiphol niet langer te binden aan dat maximum van 500.000 vluchten.

De coalitiepartners, CDA, D66 en ChristenUnie, wezen Dijkstra’s plannetje direct van de hand. ‘Tot 2021 doen we dat gewoon niet’, zei Jan Paternotte (D66). Ook het CDA, bij monde van Mustafa Amhaouch, wil niet tornen aan het plafond dat Schiphol is opgelegd: ‘Afspraak is afspraak’, zei de CDA’er. Eppo Bruins (ChristenUnie) is diezelfde mening toegedaan. Op de PVV na, steunden de andere fracties de grens die aan Schiphol is gesteld.

niet morrelen

Volgens Dijkstra is er sprake van een ‘interpretatieverschil’ over de tekst van het regeerakkoord. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil niet morrelen aan de afspraak over het toegestane aantal vliegbewegingen op Schiphol.

De minister vindt het ook niet logisch eventuele milieuwinst – schoner en stiller vliegen – alvast om te zetten in extra vluchten op Schiphol, zoals de VVD-fractie graag wil. De minister wil eerst het milieueffectrapport over Schiphol afwachten. Dat rapport wordt deze zomer verwacht.

Voor de zomer worden er afspraken gemaakt om de klimaatdoelen van Parijs voor de luchtvaart nationaal in te vullen.

Het kabinet vindt die afspraken nodig om de CO2-uitstoot terug te dringen en innovaties in de luchtvaartsector af te dwingen. Nederland wil lawaaiige en vervuilende vliegtuigen extra belasten.

draagvlak

De minister verwelkomde de vertegenwoordigers van het dinsdag opgerichte Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart die op de publieke tribune zaten. Bij alle nieuwe plannen rond Schiphol en Lelystad wil ze ‘proberen een breed draagvlak’ te creëren.

Een van de middelen om draagvlak te vergroten, is het daadwerkelijk meten van het geluid in plaats alleen af te gaan op rekenmodellen. De minister zegde dat toe.

Veel fracties drongen erop aan om de trein als alternatief voor korte vluchten beter te benutten. Het kabinet komt voor de zomer met een ‘internationale treinbrief’. De afweging om de trein te nemen in plaats van het vliegtuig wordt daarin verwerkt, zei de minister. De spoor- en luchtvaartsector zijn hier zelf ook mee bezig, aldus de bewindsvrouw. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
NSC-leider Pieter Omtzigt, donderdag voor aanvang van de formatiegesprekken. Zijn partij gaat het volgens de opiniepeiling van Ipsos I&O niet goed doen bij de Europese verkiezingen op 6 juni.

Pieter Omtzigts NSC op nul zetels in peiling voor de Europese verkiezingen, net als de ChristenUnie

Nieuw Sociaal Contract staat op nul zetels in de nieuwste peiling voor de Europese verkiezingen. Van de NSC-kiezers bij de Kamerverkiezingen in november zegt op dit moment slechts 16 procent opnieuw NSC te gaan stemmen.

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.