Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

Nieuws
Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 09:39
Afbeelding
beeld anp

De inschatting is dat Rotterdam The Hague airport de stikstofrechten niet nodig heeft. Toch wil Schiphol Group ze achter de hand houden voor het geval dat de ruimte om stikstof uit te stoten voor het vliegveld toch te beperkt is. Mochten de stikstofrechten niet nodig zijn, dan komen ze volgens de Schiphol-woordvoerder "ten goede aan de provincie". Dat betekent dat de rechten niet worden overgenomen door een ander bedrijf en de stikstof niet in de natuur komt.

Eerder kocht het luchthavenbedrijf voor ongeveer 25 miljoen euro stikstofrechten op van boerenbedrijven om een natuurvergunning voor luchthaven Schiphol veilig te stellen. Dat leidde tot kritiek, onder andere van Kamerleden die dit vonden botsen met de uitkoopplannen die het kabinet zelf had om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen ten behoeve van de natuur. Boeren willen liever dat de stikstofrechten ten goede komen aan de landbouw.

"We herkennen het sentiment. Tegelijkertijd is dit conform bestaande wet- en regelgeving, dus het mag en het kan", zegt een woordvoerder. "Maar we begrijpen ook dat we dit als groter bedrijf misschien gemakkelijker kunnen doen dan een kleiner boerenbedrijf." Schiphol Group maakt niet bekend hoeveel is betaald voor de stikstofrechten in Zuid-Holland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VN: helft hulpmissies Noord-Gaza in april belemmerd of afgewezen

Het Israëlische leger blokkeert nog steeds veel humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza, waar de behoeften het meest urgent zijn. Dat meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in zijn jongste rapport.

Afbeelding

Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.

Afbeelding

Aantal zelfdodingen is stabiel, vorig jaar 1862

Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, is sinds een paar jaar stabiel. Volgens statistiekbureau CBS hebben vorig jaar 1862 mensen een einde gemaakt aan hun leven.

Afbeelding

Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.

Afbeelding

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld.

Afbeelding

Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

Burgemeester Femke Halsema is 'wel bezorgd' dat de Nationale Herdenking op de Dam 'gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten' die heersen rondom het huidige conflict in Israël en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.