Luister naar

Felle kritiek op plan EU-begroting

Nieuws
De plannen voor een nieuwe – hogere – Europese begroting zijn voor Nederland ‘onacceptabel’. In plaats van de huidige 1000 miljard wil de Europese Commissie een begroting opstellen van zo’n 1300 miljard euro.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
donderdag 3 mei 2018 om 03:00
Juncker: ‘evenwichtig voorstel’
Juncker: ‘evenwichtig voorstel’ ap en anp

Den Haag

Hierdoor loopt de rekening voor Nederland te hoog op, vinden premier Mark Rutte en minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Nederland krijgt nu nog een korting van één miljard euro per jaar op de Europese afdracht. Die heeft het kabinet ooit bedongen omdat Nederland een netto-betaler is: ons land betaalt meer aan Europa dan het terugkrijgt. In de nieuwe plannen van de Europese Commissie vervalt die korting op termijn.

Bovendien mag Nederland in de toekomst niet meer 20, maar 10 procent van de douanerechten houden. Dat geld wordt bijvoorbeeld geïnd bij import en export op Schiphol en in de Rotterdamse haven.

Al met al kan de Nederlandse bijdrage aan de Europese begroting met een derde stijgen – van zeven miljard euro per jaar nu naar zo’n tien miljard straks. Overigens staan deze bedragen nog lang niet vast. De plannen van de Europese Commissie moeten eerst goedgekeurd worden door de regeringsleiders en het Europees Parlement.

Dat is geen gelopen race, zeker niet wat Nederland betreft. Door het vertrek van de Britten zou de EU niet meer, maar juist minder geld uitgeven, stellen Rutte en Blok. ‘Dat vraagt om scherpere keuzes en bezuinigingen’, vindt de premier. Ook hekelt hij het verlies van de EU-korting, juist nu ‘Nederland economisch al hard wordt geraakt door de Brexit’.

Volgens Blok is de Europese begroting gericht ‘op de prioriteiten van dertig of veertig jaar geleden’. In plaats van het subsidiëren van landbouw en achtergebleven regio’s zou de EU zich moeten inzetten voor ‘het beperken van migratie en grensoverschrijdende criminaliteit, en het stimuleren van innovatie’. En: ‘Nederland draagt veel meer bij dan andere landen, het is niet meer in verhouding’, aldus Blok. Door het intrekken van de korting op de EU-afdrachten ‘wordt die verhouding nóg schever getrokken’.

De nieuwe Europese begroting moet gaan gelden voor de periode van 2021 tot 2027. In die periode wil de Europese Commissie in totaal ongeveer 1300 miljard euro uitgeven. Daarbij is het vertrek van de Britten uit de EU een probleem: hierdoor loopt de EU vanaf 2020 zo’n dertien miljard euro per jaar mis.

grensbewaking

Dat ontbrekende bedrag moeten de overige lidstaten nu opvangen, vindt commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die spreekt over een ‘evenwichtig en rechtvaardig’ voorstel. Daarnaast staat de EU volgens hem voor ‘nieuwe uitdagingen’, zoals de versterkte grensbewaking van de Unie en de kosten van migratie. Zo moet de Europese kust- en grenswacht groeien van twaalfhonderd naar tienduizend medewerkers. Ook moet er meer geld komen voor onderzoek, innovatie en investeringen.

Daarnaast worden Europese subsidies gekoppeld aan het gedrag van de lidstaten. De opname van asielzoekers en migranten, maar ook de bestrijding van jeugdwerkloosheid en het respecteren van democratische waarden worden meegewogen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’

De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.