Bron: leger Israël klaar voor operatie in Rafah

Nieuws
De Israëlische strijdkrachten hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor een inval in Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Dat zegt een hoge defensiefunctionaris tegen persbureau Reuters. De inval kan volgens de bron beginnen zodra de Israëlische regering daar toestemming voor geeft.
anp
woensdag 24 april 2024 om 15:26 aangepast 19:08
Afbeelding
beeld anp

Israël ziet Rafah als het laatste bolwerk van de Hamasbeweging in de Gazastrook. Een grote militaire inval ligt internationaal zeer gevoelig, omdat zich veel Palestijnse vluchtelingen in de stad bevinden. De VS, de belangrijkste bondgenoot van Israël, hebben de zorgen uitgesproken over de humanitaire gevolgen van zo'n actie.

Een Israëlische regeringswoordvoerder bevestigde woensdag dat een grondoperatie staat gepland, maar trad niet in detail over wanneer die moet plaatsvinden. De bron van Reuters zei dat alvast 40.000 tenten zijn gekocht om Palestijnen uit Rafah in op te vangen. In elke tent kunnen tien tot twaalf mensen worden opgevangen.

Tentenkampen

Online circuleren beelden waarop te zien zou zijn dat tenten worden opgezet in Khan Younis, een stad op enkele kilometers van Rafah. Ook op satellietbeelden zijn nieuwe tentenkampen te zien op plekken die enkele weken geleden nog leeg waren. In Rafah bevinden zich meer dan een miljoen vluchtelingen uit andere delen van de Gazastrook.

Een bron rond de Israëlische regering zei dat het oorlogskabinet van premier Benjamin Netanyahu waarschijnlijk in de komende twee weken bijeen komt om te beslissen over de evacuatie van Palestijnse burgers. Die evacuatie kan vervolgens ongeveer een maand in beslag nemen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Functionaris Hamas: evacuatie Rafah is gevaarlijke escalatie

De Israëlische oproep tot evacuatie in het oosten van Rafah is 'een gevaarlijke escalatie die gevolgen zal hebben', meent Sami Abu Zuhri, een hoge functionaris van Hamas. Het verplaatsen van burgers is mogelijk een voorbode voor een Israëlisch grondoffensief in Rafah.

Afbeelding

31.000 kentekenhouders kregen minstens 10 verkeersboetes

Zo'n 31.000 kentekenhouders kregen vorig jaar tien of meer verkeersboetes, dat meldt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) maandag na een beroep op de Wet Open Overheid door BNR. De voorgaande twee jaren schommelde dit aantal ook al rond de 30.000.

Afbeelding

Politie afgelopen jaar vaker in de fout bij gebruik zwaar geweld

De politie heeft vorig jaar opnieuw vaker zwaar geweld gebruikt dat achteraf is beoordeeld als 'niet professioneel'. Dit betekent dat het niet voldeed aan de regels of afspraken die hiervoor gelden. Dit blijkt uit cijfers die de politie bijhoudt en die maandag zijn vrijgegeven.

Afbeelding

Volvo's elektrische auto's stuwen verkoopcijfers

De Zweedse autofabrikant Volvo Cars heeft de afgelopen maand een kwart meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt volgens het bedrijf onder meer door een grote vraag naar zijn elektrische modellen.

Afbeelding

Rederij Maersk bezorgd over uitbreiding onrust Rode Zee

De grote Deense rederij Maersk maakt zich zorgen over uitbreiding van de onrust in de Rode Zee door de aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen op de scheepvaart. Volgens Maersk is de zone met risico's aan het groeien en zijn er vaker aanvallen op schepen die verder op zee varen.

Afbeelding

Rusland kondigt tests aan met tactische nucleaire wapens

Rusland heeft aangekondigd tests te zullen doen met tactische nucleaire wapens. Het ministerie van Defensie zegt dat het daarmee het Westen wil afschrikken. De laatste Russische nucleaire tests waren in 1990, ten tijde van de Sovjet-Unie.