Nederlandse industrie veert snel op dankzij toename nieuwe orders

Nieuws
De Nederlandse industrie herstelt zich snel. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) namen in april zowel de productie, het aantal nieuwe orders als de werkgelegenheid toe. De stijging van het aantal nieuwe orders dat bij Nederlandse productiebedrijven werd geplaatst, was de grootste in twee jaar.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 07:42
Afbeelding
beeld anp

Opvallend is dat de Nederlandse industrie sneller lijkt op te veren dan die in omliggende landen in de eurozone. Vooral in Duitsland, de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse industriële producten, neemt de bedrijvigheid in de industrie nog af. Mogelijk klimt de Nederlandse industrie sneller uit het dal omdat die veel toelevert aan de chipindustrie, die eerder en sneller herstelt dan sommige andere industrieën, stelt Nevi.

De inkoopmanagersindex van Nevi steeg van 49,7 in maart naar 51,3 in april, de eerste verbetering van de bedrijfsomstandigheden sinds augustus 2022. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp van de industriële bedrijvigheid.

Verwachte groei

Ook het optimisme onder ondernemers is verder toegenomen. Ongeveer de helft verwacht het komende jaar een verdere groei. Slechts 6 procent is pessimistisch gestemd. De laatste keer dat ondernemers zo optimistisch waren, was vlak voor de Russische invasie in Oekraïne van eind februari 2022.

De Nederlandse producenten namen in april voor de derde achtereenvolgende maand meer personeel aan. Sommige bedrijven kiezen voor vaste, fulltime krachten ter ondersteuning van hun uitbreidingsplannen. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk blijft voor de vijftiende maand op rij afnemen, mede dankzij de kortere levertijden voor materialen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oprichter en voorzitter Klaus Schwab van het WEF treedt af

Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), treedt af als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab gemeld in een mail aan het personeel. Het WEF heeft zijn besluit om de dagelijkse leiding uit handen te geven ook bevestigd.

Afbeelding

Vrouwen werken nauwelijks vaker, verschil met mannen blijft gelijk

Nederlandse vrouwen zijn de afgelopen vijf jaar nauwelijks vaker gaan werken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 69 procent van de vrouwen tot en met 75 jaar had in het eerste kwartaal van 2024 betaald werk, vergeleken met ruim 65 procent in 2019.

Afbeelding

Huizenprijzen opnieuw sterker gestegen, meer woningen verkocht

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ook wisselden die maand meer koopwoningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.

Afbeelding

CPB bevestigt: relatief minder belasting voor grootverdieners

Nederlanders met de hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. Dit komt doordat hun belastingdruk niet zoals bij veel Nederlanders vooral door de sociale premies en belastingen in box 1 wordt bepaald, maar door de vennootschapsbelasting.

Afbeelding

Huizenprijzen opnieuw sterker gestegen, meer woningen verkocht

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ook wisselden die maand meer koopwoningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.

Afbeelding

Jenny Erpenbeck wint International Booker Prize

De Nederlandse schrijfster Jente Posthuma heeft naast de International Booker Prize gegrepen. De prestigieuze Britse prijs voor boeken die zijn vertaald naar het Engels ging naar de Duitse auteur Jenny Erpenbeck en haar boek Kairos.