OM handelt zaak tegen vier medewerkers zorgboerderij zelf af

Nieuws
Het Openbaar Ministerie beslist zelf of vier medewerkers van een zorgboerderij in het Groningse Wedde straf krijgen voor het mishandelen van gehandicapte bewoners. De zaak wordt voorgelegd aan de officier van justitie en niet aan de rechtbank. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt.
anp
woensdag 24 april 2024 om 12:34
Afbeelding
beeld anp

Het Openbaar Ministerie kan zaken zelf afhandelen wanneer iemand straf verdient, maar wanneer het niet nodig wordt gevonden om dit aan een rechter voor te leggen. In dit geval hebben de vier zich volgens het OM schuldig gemaakt aan ‘ernstige misdragingen’, waar ze lange tijd mee doorgingen. Ook hebben ze hier nooit alarm over geslagen. Daar staat tegenover dat de vier ‘door berichtgeving op met name social media al flinke gevolgen van hun handelen hebben ervaren.’

Vijf andere medewerkers gaan vrijuit. Hun zaken worden geseponeerd. Vier van hen hebben weliswaar bewoners van de zorgboerderij mishandeld, maar hun rol was volgens het OM zo klein dat vervolging niet nodig is. De vijfde werknemer heeft de mishandelingen gemeld bij de politie en bij onderzoeksjournalist Alberto Stegeman, waardoor de misstanden aan het licht kwamen.

De twee hoofdverdachten, de eigenaren van zorgboerderij Aurora Borealis, staan in juni voor de rechtbank in Groningen. Zij worden beschuldigd van mishandeling van tien bewoners. Zeer kwetsbare cliënten, soms ernstig gehandicapt, werden er vernederd en mishandeld. Zo zou een cliënt met zijn hoofd in een wc zijn geduwd. Een ander zou door personeel in een sloot zijn gezet en weer een ander werd buiten onder een druppelende tuinslang gelegd. De zorgboerderij werd vrijwel direct na het blootleggen van deze misstanden gesloten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ABN AMRO: aantal nieuwe ouderenwoningen ver achter kabinetsdoel

Het aantal nieuwe woningen voor ouderen blijft ver achter bij de kabinetsdoelen. Woonminister Hugo de Jonge kondigde in 2022 aan dat er tot 2030 jaarlijks gemiddeld 36.000 nieuwe seniorenwoningen moeten komen, maar dit jaar komen er slechts zo'n 2800 bij.

Afbeelding

CBS: meer broedvogels in Nederland, maar niet op alle plekken

De populaties van vogelsoorten die in Nederland broeden, waren vorig jaar gemiddeld ruim 28 procent groter dan in 1990. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op basis van tellingen die Sovon Vogelonderzoek heeft gecoördineerd.

Afbeelding

Vier doden na aanval Israël in Zuid-Libanon, Hezbollah vergeldt

Bij een Israëlische luchtaanval op een zuidelijk dorp in Libanon zijn vier mensen uit één familie omgekomen. Dat melden Libanese staatsmedia. De Libanese beweging Hezbollah schoot ter vergelding tientallen raketten op Noord-Israël af.

Afbeelding

Omwonenden grote brand Oss nog niet naar huis

Bewoners van vijf huizen in de directe omgeving van het pand in Oss waar vrijdagochtend brand uitbrak, kunnen voorlopig nog niet naar huis. De woningen hebben te veel rookschade en ook is er veel stankoverlast, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Afbeelding

UNRWA-chef zegt dat Israël hem weer toegang tot Gaza ontzegt

Israëlische autoriteiten hebben het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), Philippe Lazzarini, voor de tweede keer de toegang tot Gaza ontzegd sinds 7 oktober. Dat zei Lazzarini in een bericht op X.

Afbeelding

Rapport: stad Johannesburg aansprakelijk voor brand met 76 doden

Het stadsbestuur van Johannesburg is deels aansprakelijk voor de gevolgen van een zware brand in de Zuid-Afrikaanse stad, waarbij 76 doden vielen. Dat is de conclusie van een commissie die onderzoek deed naar de brand, die eind augustus plaatsvond.