Capaciteit COA Ter Apel weer ruim overschreden

Nieuws
De grenzen van de opvangcapaciteit van het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn afgelopen nacht opnieuw ruim overschreden. Er sliepen 2300 mensen, driehonderd meer dan is afgesproken. De aanhoudende drukte heeft gevolgen voor de werkdruk voor medewerkers en de sfeer op de locatie. Dinsdagavond was er een steekpartij bij het aanmeldcentrum, een 24-jarige man raakte gewond.
anp
woensdag 24 april 2024 om 12:35
Afbeelding
beeld anp

Het is de 46e nacht op rij dat er te veel asielzoekers in het aanmeldcentrum slapen. Mensen worden zoveel mogelijk doorgeplaatst naar andere plekken in het land en naar de nachtopvang in Zuidwolde. Desondanks blijft het aantal mensen oplopen dat in Ter Apel moet overnachten.

Het is niet duidelijk wat de aanleiding was voor het steekincident bij het aanmeldcentrum dinsdagavond, daarover doet de politie geen mededelingen. Rond 18.45 uur werd de politie opgeroepen voor het incident. Nadat die de gewonde man had aangetroffen, is hij overgebracht naar het ziekenhuis. In de omgeving werden drie verdachten aangehouden voor mogelijke betrokkenheid. Het gaat om een 28-jarige man uit Amsterdam, een 29-jarige uit Ter Apel en een man van 38 uit Den Helder, aldus de politie.

Overlast

De drukte leidt tot een verhoogde werkdruk bij medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Donderdag zegde Johann Velkers, interim-locatiemanager van het COA in Ter Apel, zijn baan op uit onvrede over zaken als veiligheid en werkdruk.

Al langere tijd wordt door de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, gewaarschuwd voor toenemende spanningen op zowel de locatie als in de omgeving, wanneer er meer dan 2000 mensen in het aanmeldcentrum zijn. ‘Hoe meer mensen daar verblijven, hoe meer overlast er is. Uit jarenlange ervaring weten we dat 10 procent van de mensen overlast geeft’, zei een woordvoerder van Westerwolde vorige week.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wageningse herdenking trekt in totaal 90.000 bezoekers

De Nationale Herdenking Capitulaties 1945, het Bevrijdingsdefilé en het Bevrijdingsfestival Gelderland in Wageningen hebben samen 90.000 bezoekers getrokken, meldt organisator Wageningen45.

Afbeelding

ABN AMRO: aantal nieuwe ouderenwoningen ver achter kabinetsdoel

Het aantal nieuwe woningen voor ouderen blijft ver achter bij de kabinetsdoelen. Woonminister Hugo de Jonge kondigde in 2022 aan dat er tot 2030 jaarlijks gemiddeld 36.000 nieuwe seniorenwoningen moeten komen, maar dit jaar komen er slechts zo'n 2800 bij.

Afbeelding

CBS: meer broedvogels in Nederland, maar niet op alle plekken

De populaties van vogelsoorten die in Nederland broeden, waren vorig jaar gemiddeld ruim 28 procent groter dan in 1990. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op basis van tellingen die Sovon Vogelonderzoek heeft gecoördineerd.

Afbeelding

Vier doden na aanval Israël in Zuid-Libanon, Hezbollah vergeldt

Bij een Israëlische luchtaanval op een zuidelijk dorp in Libanon zijn vier mensen uit één familie omgekomen. Dat melden Libanese staatsmedia. De Libanese beweging Hezbollah schoot ter vergelding tientallen raketten op Noord-Israël af.

Afbeelding

Omwonenden grote brand Oss nog niet naar huis

Bewoners van vijf huizen in de directe omgeving van het pand in Oss waar vrijdagochtend brand uitbrak, kunnen voorlopig nog niet naar huis. De woningen hebben te veel rookschade en ook is er veel stankoverlast, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Afbeelding

UNRWA-chef zegt dat Israël hem weer toegang tot Gaza ontzegt

Israëlische autoriteiten hebben het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), Philippe Lazzarini, voor de tweede keer de toegang tot Gaza ontzegd sinds 7 oktober. Dat zei Lazzarini in een bericht op X.