19 oktober 2017 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Ministeriabel

Wat maakt iemand geschikt voor het ministerschap? Een stadig stijgende loopbaan in het bedrijfsleven, een cv vol bestuursfuncties, een tracklist van vlijmscherpe Kamerdebatten: je hebt het echt niet nodig, en niets van dat alles belooft een kreukloze ambtstermijn.

Kijk naar de afzwaaiende ploeg, vooral naar de VVD-ministers die eervol en uit zichzelf stoppen. Zoals een Melanie Schultz van Haegen: zij was nog maar acht jaar ­afgestudeerd, gemeenteraadslid, en een halve termijn wethouder geweest. En toen werd ze, net 32 jaar oud, ­bewindsvrouw: eerst vijf jaar staatssecretaris en ­later nog zeven jaar minister. Een protegé van premier ­Rutte was ze niet – veeleer een van zijn steunpilaren. En een degelijke vakvrouw. Misschien wel vooral omdat ze een eigenschap mist die onder Kamerleden, met name de bekendere, wijdverbreid is: ijdelheid. Communicatie-adviseurs moesten haar duwen en overreden om af en toe een interview of fotoshoot te doen.

Een goed Kamerlid is niet automatisch een goede minister. Prominente, vlammende politici zijn dikwijls gedreven, autonome en onbevreesde vechtersbazen: niet bij de interruptiemicrofoon weg te slaan. Maar een bewindspersoon moet juist behoedzaam te werk gaan, relaties leggen en onderhouden, geduldig luisteren naar burgers en belangenorganisaties. En verbinding zoeken: niet alleen met fracties en partijen die al aan jouw kant staan, maar juist ook met ‘tegenstanders’.

En daar komt nog de aansturing van een ministerie bij. Terwijl een Tweede Kamerlid een handjevol toegewijde beleidsmedewerkers moet delen met z’n fractie, krijg je als minister een hiërarchische piramide onder je. Slimme professionals, van wie velen hun politieke baas in kennis en ervaring overtreffen. Goede ambtenaren heten ‘politiek sensitief’ te zijn – maar goede ministers hebben minstens ­zoveel sensitiviteit nodig jegens hun ambtenaren, van chauffeur tot secretaris-generaal.

Van de kandidaat-ministers die tot nu toe genoemd c.q. bekend zijn, hebben er enkele als wethouder een ­grote gemeente bestuurd. Dat is waardevolle ervaring. Verder zijn twee Kamerleden die aan de formatietafel zaten, ­Carola Schouten (CU) en Wouter Koolmees (D66), zelf ambtenaar geweest op een ministerie. En ook als fractiemedewerker was Schouten al onderhandelaar binnen een vechtcoalitie, net als toenmalig fractieleider Arie Slob. Je kunt dus wel stellen dat de CU niet eerder zó ministeriabel was.

Risicovol, dat zijn bewindslieden die door hun partijleider verkoren worden als dank voor goede diensten. Dan heb je het over de meest ongrijpbare factor van het politieke bedrijf: oude banden waaraan men zich verschuldigd voelt. Een wijze leider ontleent steun aan zulke intimi, maar haalt ze niet binnen in z’n team.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.