Luister naar

Rutte reageert op bedreiging Thierry Baudet

Nieuws
‘Totaal onacceptabel’ vindt premier Mark Rutte de bedreigingen aan het adres van politicus Thierry Baudet van Forum voor Democratie.
redactie nd
maandag 25 maart 2019 om 06:43

Rutte zegt dat vanmorgen in De Telegraaf. Hij reageert onder meer op een filmpje dat viral ging, waarin een demonstrant tijdens een betoging in Amsterdam zingt: ‘Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf.’

De Universiteit Utrecht zette een docent op non-actief die woensdagavond, toen bekend werd dat Baudets Forum voor Democratie een grote overwinning had geboekt, getwitterd had: ‘Volkert, waar ben je?’ Hij verwees daarmee naar Volkert van der Graaf, die politicus Pim Fortuijn vermoordde nadat die in 2002 een grote verkiezingsoverwinning had geboekt.

Rutte tegen De Telegraaf: ‘Iedereen mag het in Nederland met iedereen oneens zijn, maar bedreigingen zoals die aan Thierry Baudet zijn totaal onacceptabel. Alle politici moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen. Democratie is geen gemakkelijk, maar wel een rijk bezit. Dat moeten we met z’n allen beschermen.’

Overigens meldt RTV Utrecht dat de geschorste docent nu ook zelf met de dood wordt bedreigd. Hij heeft het bericht van twitter verwijderd, er inhoudelijk afstand van genomen en er spijt voor betuigd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.