Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

Nieuws
De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.
anp
vrijdag 3 mei 2024 om 04:14
Afbeelding
beeld anp

Letterlijk luidt de wetstekst: ‘Bij de uitoefening van hun respectieve bevoegdheden streven de federale staat, de gemeenschappen en de gewesten naar bescherming van en zorg voor dieren als wezens met gevoel.’

Een tweederdemeerderheid stemde voor de grondwetswijziging. Tegenstemmers, zoals met name de liberale Open VLD en de christen-democratische CD&V, zijn bang dat vergunningen voor landbouwbedrijven in gevaar komen en dat er juridische gevolgen zullen zijn voor jagers, vissers of veemarkten.

De dierenbeschermingsorganisatie GAIA is blij met de grondwetswijziging en spreekt van een ‘historische doorbraak’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na Stopera geen pro-Palestinaprotest meer

Na de spontane sit-in van pro-Palestinademonstranten in de Stopera in Amsterdam zijn er vrijdagavond geen demonstraties meer geweest in de hoofdstad. Er werd nog gedacht dat de betogers na hun vertrek uit de Stopera naar de Dam zouden gaan, maar daar is niets van gebleken.

Afbeelding

KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad 'in verband met de aanhoudende onrust'.

Afbeelding

Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

Afbeelding

Dow op Wall Street sluit voor het eerst boven de 40.000 punten

De Dow-Jonesindex op Wall Street is vrijdag voor het eerst ooit boven de 40.000 punten gesloten. De graadmeter brak donderdag al voor het eerst in de geschiedenis door de 40.000 punten, maar sloot die dag nog onder dat niveau.

Afbeelding

Economen ING: nog te bezien of akkoord economie vooruit helpt

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een vrijdag verschenen rapport spreken experts van de bank van een 'een duidelijke verandering in de richting van het economisch beleid'.

Afbeelding

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000 na de eerste week ruim het dubbele ten opzichte van vorig jaar.