Direct naar artikelinhoud

Dit zijn de winnaars en verliezers van deze Winterspelen

Ester Ledecka veroverde gouden medailles in twee disciplines: skiën en snowboarden.Beeld epa

Winnaar: Ester Ledecka

De 22-jarige Tsjechische veroverde als eerste wintersporter gouden medailles in twee disciplines: skiën en snowboarden. Eerst was ze onverwacht de sterkste op de Super G en nadien bleek ze onverslaanbaar op de parallelreuzenslalom. Ledecka kreeg in haar jeugd altijd te horen dat een combinatie van skiën en snowboarden aan de top onmogelijk was. Ze verbeterde de prestatie van Jorien ter Mors die in Zuid-Korea als eerste wintersporter twee medailles in twee sportdisciplines pakte: goud en brons op de langebaan en het shorttrack.

Verliezer: Canada

90 procent van alle officieel geregistreerde curlers komt uit Canada, maar zowel de mannen als de vrouwen uit het land grepen in Zuid-Korea naast het goud, zilver en brons. Alleen voor het gemengde team was er goud, een troostprijs voor de Noord-Amerikaanse natie die ook in de andere nationale sport, ijshockey, tweemaal naast de hoofdprijs greep.

Sommige vedetten blijven achter bij de verwachtingen die ze voor zichzelf hebben gecreëerd

Winnaar: Marit Bjorgen

De 37-jarige Noorse langlaufster is uitgegroeid tot de meest gelauwerde wintersporter. Ze veroverde vijf medailles (twee goud) in Pyeongchang en bracht haar totaal op vijftien plakken bij vijf Winterspelen. Ze won even vaak goud (8x) en zilver (4x) als haar landgenoten Bjorn Daehlie (langlaufen) en Ole Einar Bjorndalen (biatlon), maar vaker brons (3x). Ireen Wüst staat na deze drie Noren vierde op ranglijst aller tijden van wintersporters, met elf medailles (5 goud, 5 zilver en 1 brons).

Marit BjorgenBeeld epa

Verliezer: Elise Christie

De 27-jarige drievoudig wereldkampioene shorttrack uit Groot-Brittannië aasde op revanche voor haar desastreuze optreden in Sotsji, waar ze driemaal werd gediskwalificeerd in drie wedstrijden. Haar plan mislukte volledig. Ze werd in Zuid-Korea opnieuw tweemaal gediskwalificeerd en eindigde na een valpartij als vierde op de 500 meter. Ze verliet het toernooi geblesseerd.

Elise ChristieBeeld getty

Winnaar: Marcel Hirscher

Sommige vedetten voldoen aan de torenhoge verwachtingen waarmee het land van afkomst ze opzadelt. Zo ook de beste skiër aller tijden. Hij vulde met twee gouden plakken een gapend gat op zijn erelijst. Andere vedetten die voldeden aan de hoge verwachtingen? Schansspringer Kamil Stoch, kunstrijdster Alina Zagitova en snowboarder Shaun White wonnen ook.

De Oostenrijkse Marcel Hirscher.Beeld afp

Verliezer: Sven Kramer

Sommige vedetten blijven achter bij de verwachtingen die ze voor zichzelf hebben gecreëerd. Sven Kramer bleef opnieuw steken op één gouden medaille, terwijl hij voor de vierde maal op rij mikte op drie hoofdprijzen. Andere tegenvallende sterren: de Amerikaanse skisterren Lindsey Vonn (geen goud) en Mikaela Shiffrin (één van de gedroomde vijf gouden medailles).

Sven KramerBeeld anp

Winnaar: Zuid-Korea

Aan de ambitieuze medailledoelstelling werd niet voldaan: er was vijfmaal goud, niet de gehoopte acht. Het land eindigde niet als vierde in de medaillespiegel, maar als zevende: vooral door de shorttrackers die vaak onder de druk van het thuisfront leken te bezwijken. De winst lag op een ander vlak. Het land presenteerde zich als een sympathieke, technologisch hoogstaande natie aan de wereld, ondanks de spanningen met Noord-Korea.

Verliezer: Rusland

De 168 sporters die onder neutrale vlag mochten meedoen, wonnen twee prestigieuze medailles: het kunstrijden voor vrouwen en ijshockey. Maar die prestaties werden overschaduwd door nieuwe dopingproblemen. Twee Russen (curling en bobsleeën) werden betrapt op het gebruik van verboden middelen. Tijdens de sluitingsceremonie mochten de Russen voor straf niet in hun nationale uniformen lopen, zoals de bedoeling was.

Alina Zagitova (Rusland) wint goud op het onderdeel kunstrijden.Beeld Klaas Jan van der Weij/de Volkskrant

De mooiste verhalen over de Olympische Winterspelen

Lees de mooiste verhalen over de Olympische Spelen, verzameld op één pagina.

Suzanne Schulting doet wat nog geen Nederlander lukte: een gouden medaille winnen bij het shorttracken
Suzanne Schulting heeft verrassend goud veroverd op de 1.000 meter shorttrack. De 20-jarige Friezin wist in het hol van de leeuw twee Koreaanse vrouwen van zich af te houden en verwees de Canadese Kim Boutin naar het zilver en Arianna Fontana uit Italië naar het brons.

Zuid-Korea is in de ban van curling. Dat komt vooral door de 'knoflookmeisjes' die allemaal Kim heten.(+)