Direct naar artikelinhoud
Net open

Haal huisgemaakte pizza’s en focaccia’s af, net als in Napels, bij Noemi in Zuid

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in Amsterdam. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: haal bij Noemi een verse pizza padellino of focaccia af, net als in Napels.

Bij Noemi maken ze elke dag verse pizzapunten en focaccia’s.Beeld Angela Baas

Je zou er zo voorbij lopen, maar de geur van verse pizza houdt je tegen. Op de hoek van de Van Woustraat/Hemonylaan zit tussen de muurschilderingen een kleine deuropening met een toonbank, en een vitrine vol verse focaccia’s en pizzapunten.

Voorbijgangers werpen een vluchtige blik naar binnen en zien hoe Antonio Amendola (28) het deeg voor de dag bereidt vanuit de keuken, waar eerst een Indisch restaurant zat. Met slechts een paar keukenapparaten en een koelkast vol Italiaanse delicatessen maakt Amendola elke dag verse pizza’s en belegde focaccia’s (€7,50) om af te halen.

De kleine plek herinnert Amendola aan de steegjes van zijn geboortestad Napels. Daar verkopen Italiaanse vrouwen zelfgemaakte pasta vanuit de deuropening van hun vascio’s, kleine appartementen aan de straat.

Twee jaar geleden ruilde hij de steegjes van Napels om voor de grachten van Amsterdam, in de hoop zijn passie voor koken om te kunnen zetten in een eigen zaak. Nu durft Amendola al hardop te dromen over het gehele pand, om daar een volwaardig restaurant te openen. “Maar we nemen het dag voor dag, stapje voor stapje.”

Amendola’s specialiteit is de pizza al padellino (€7), afkomstig uit Turijn: een pizza gebakken in een kleine ronde pan, wat een luchtige, gerezen pizzabodem oplevert. Ook maakt hij dagelijks een andere daghap (€10-€15), zoals Italiaanse gehaktballen in tomatensaus of een kleine lasagne. Mensen uit de buurt komen terug voor de diverse verse pasta’s, van tevoren bij Amendola te bestellen. Een paar uur later ligt er een kilo gnocchi of tagliatelle klaar (€15), om zelf thuis verder te bereiden.

Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl

Noemi

Van Woustraat 9, Zuid.

Noemi

De takeaway is vernoemd naar Amendola’s vriendin Noemi di Palma (21). Di Palma helpt elke dag in de keuken, naast haar werk in een tabakswinkel.

Online bestellen

Het is ook mogelijk een hele pizza online te bestellen. Amendola’s persoonlijke favoriet: de klassieke margherita.

Delicatessen

Alle toppings voor de focaccia’s en pizza’s komen uit Italië. Je kunt zelf verschillende soorten kaas en vlees combineren voor op de focaccia. Di Palma's aanrader is capocollo met burrata.