Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Politiek geschokt door claim over Russische roebels naar Nederland: ‘Diensten moeten dit onderzoeken’

Partijen in de Tweede Kamer zijn geschokt door meldingen dat ook een Nederlandse politieke partij omgekocht zou zijn door Russische politici. Fracties willen opheldering van de Nederlandse veiligheidsdiensten, ook blijven er vragen over de banden van Forum voor Democratie met Rusland.

en
Kamervoorzitter Martin Bosma staat de pers te woord na een telefonisch gesprek met FvD-leider Thierry Baudet.Beeld ANP

Tijdens een ingelast agendaoverleg vragen diverse partijen donderdag in de Tweede Kamer om uitleg en actie van kabinet en veiligheidsdiensten.

Volgens de Tsjechische geheime diensten hebben diverse Europese politieke partijen – ook in Nederland – zich laten omkopen door aan het Kremlin gelieerde Russen. Gezien de Ruslandvriendelijke teksten wijzen partijen in het parlement daarbij naar Forumleider Thierry Baudet, maar hij – én PVV-leider Geert Wilders – ontkennen geld uit Rusland aan te nemen.

Geert Wilders wil allereerst weten of het ‘allemaal klopt’, zegt hij donderdag: “Als dit waar is… dat Moskou direct of indirect politici betaalt, dan wil ik weten wie dat zijn.” Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma vindt het verstandig dat de veiligheidsdiensten naar de meldingen kijken, meldt hij na telefonisch overleg met Forumleider Thierry Baudet over diens bedreiging woensdagavond jegens Jesse Klaver. “Ik denk dat de diensten hier naar moeten kijken,” zegt Bosma. “Die zijn daar op toegerust, dan zou ik dat zeker toejuichen.”

NSC-leider Pieter Omtzigt wil dat het kabinet bij de Tsjechische diensten en regering om uitleg vraagt: “Ik hoop dat het niet klopt, zeg ik eerlijk. Maar er staan concrete aanwijzingen in de pers, we moeten documenten opvragen bij de Tsjechen.”

Commissie Stiekem

De vraag of de Nederlandse veiligheidsdiensten op de hoogte hadden moeten zijn, kan Omtzigt niet beantwoorden, zegt de leider van NSC: “Dat is een relevante vraag, maar ik zit ook in de Commissie Stiekem. En omdat ik daar in zit, kan ik er niks over vertellen. Daarom moet dit nu in het openbaar besproken worden.” In de Commissie Stiekem worden partijleiders van grotere fracties regelmatig in het geheim bijgepraat door veiligheidsdiensten MIVD en AIVD.

Maar nu de meldingen van de Tsjechische diensten openbaar zijn, willen partijleiders zulke informatie ook publiekelijk bespreken, benadrukken Omtzigt, Caroline van der Plas en SGP-leider Chris Stoffer.

Baudet heeft na een gesprek met Bosma erkend dat hij te ver ging toen hij Jesse Klaver dreigde ‘op zijn bek te slaan’ omdat Klaver doorvroeg naar Forums banden met Rusland. “Ik heb me laten opjuinen, ik had het niet moeten zeggen,” zegt Baudet donderdag in een korte video op berichtendienst X.