Biden niet van plan koers te wijzigen na nieuwe escalaties Amerikaanse studentenprotesten

Nieuws
Op verscheidene Amerikaanse universiteiten lopen pro-Palestijnse demonstraties uit de hand, met talloze arrestaties tot gevolg. Donderdag reageerde president Joe Biden voor het eerst uitgebreid op de acties: de Amerikaanse president is niet van plan zijn buitenlandbeleid aan te passen.
Jasper Daams / vk
vrijdag 3 mei 2024 om 02:56 aangepast 06:16
Nog voor zonsopgang begonnen politieagenten in vol ornaat met het beëindigen van de demonstratie.
Nog voor zonsopgang begonnen politieagenten in vol ornaat met het beëindigen van de demonstratie. beeld ap / Ethan Swope

Washington

De afgelopen dagen escaleerde op diverse Amerikaanse universiteiten de landelijke protestgolf, die zo’n twee weken geleden was begonnen op Columbia University in New York. Demonstranten eisen dat de universiteiten de banden verbreken met Israëlische universiteiten en niet langer investeren in bedrijven die gelieerd zijn aan Israël.

Steeds meer universiteitsbesturen schakelen de hulp van de politie in om de demonstraties te beëindigen. Inmiddels zijn er volgens The New York Times meer dan 1300 demonstranten gearresteerd, van wie een aanzienlijk deel van buiten de universiteiten komt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boeren protesteren in Brussel tegen onder meer de strenge Europese milieunormen.

Brussel fronst de wenkbrauwen over 'driefrontenoorlog' van nieuw kabinet tegen de EU

Het aanstaande ‘kabinet van hoop, lef en trots’ verlangt nogal wat van de Europese Unie. Hoe groot is de kans dat al die wensen - onder meer op het gebied van migratie en milieu - worden ingewilligd?

De nomadische levensstijl van de Masai staat onder druk.

Hoe Keniaanse Masai overleven in een warmere wereld. 'Tijdens de vorige droogte verloor ik 27 van mijn 30 geiten'

De Masai wapenen zich met ‘halve manen’ tegen droogtes - die intenser worden én langer duren. ‘Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, de mensheid vindt uiteindelijk een weg.’

Met een Slowaakse vlag in zijn handen staat een man bij het ziekenhuis waar de neergeschoten Robert Fico wordt verpleegd. De man met de vla bidt voor het herstel van de premier.

Bratislava siddert de dag na de aanslag op Fico. 'Ik ben bang voor nog meer angst en chaos'

Slowaken zijn geschokt door de aanslag op premier Fico, van slag dat de polarisatie in het land hiertoe heeft geleid. De meeste politici manen tot kalmte, maar sommigen gooien olie op het vuur in hun zoektocht naar een schuldige.

Palestijnen vluchten weg uit het kamp Jabalia, tijdens een nieuwe operatie van Israël tegen Hamas.

Israëlische strijdkrachten in verzet - de 'totale overwinning' van Netanyahu is een illusie zonder plan

Israël heeft een sobere 76e verjaardag gevierd, midden in oorlogstijd. En met een harde waarschuwing van de militaire top aan premier Netanyahu: zonder een plan voor een bestuur in Gaza wordt dit een permanente oorlog.

De Slowaakse premier Robert Fico is in Handlová neergeschoten en daarbij zwaargewond geraakt.

Slowaakse premier Fico nog altijd in kritieke toestand in ziekenhuis na aanslag op zijn leven

Een man schoot vijf keer op de premier in het stadje Handlová. De schutter, die tussen een groepje mensen stond die op de premier wachtten, werd meteen overmeesterd door de politie.

Inwoners van Beijing kunnen ter gelegenheid van Poetins bezoek op de foto met een muurschildering van het Rode Plein in Moskou.

Poetins bezoek aan Xi bevestigt Chinees-Russisch verbond, maar in de relatie is Rusland geen gelijke

Poetins bezoek aan Xi Jinping zal voor de buitenwereld bij voorbaat worden uitgeroepen tot een doorslaand succes. Het formaliseert het partnerschap van Rusland en China nog verder.