Ruim een kwart meer asielzoekers dan vorig jaar

Nieuws
Bijna 9000 mensen hebben in januari, februari en maart asiel aangevraagd in Nederland. Dat is 29 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
anp
donderdag 25 april 2024 om 01:02
Afbeelding
beeld anp

Volgens cijfers van statistiekbureau CBS komt ongeveer een op de drie asielzoekers uit Syrië. Het ging in het eerste kwartaal om zo’n 2900 mensen, 86 procent meer dan in dezelfde maanden in 2023. Bijna 1200 mensen uit Irak vroegen asiel aan. Dat is ruim zes keer zo veel als een jaar eerder. Vrijwel alle Iraakse asielzoekers zijn jonger dan 35. Het aantal asielzoekers uit Turkije en Jemen bleef min of meer gelijk.

Het aantal nareizigers is met 62 procent toegenomen. Ruim 3000 mensen mochten in de eerste drie maanden van dit jaar naar Nederland komen om zich aan te sluiten bij een familielid dat asiel heeft gekregen. Een jaar geleden ging het om iets meer dan 1900 mensen.

De meeste nareizigers komen uit Syrië. Het zijn er iets meer dan 2300, ruim twee keer zo veel als in het eerste kwartaal van 2023. Het aantal nareizigers uit Jemen is bijna verdrievoudigd.

Het CBS baseert zich op gegevens van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

Afbeelding

Rusland zet Zelensky op opsporingslijst

Rusland heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de opsporingslijst gezet, berichten Russische media. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt waarvoor Zelensky gezocht wordt. De president staat op een lijst van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Afbeelding

Duitse Europarlementariër mishandeld en ernstig gewond

De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke is in Dresden mishandeld en ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde toen hij vrijdagavond verkiezingsposters aan het ophangen was, zegt de politie.

Afbeelding

Duizenden besloten meetings Duits leger maandenlang online

Duizenden besloten vergaderingen van het Duitse leger waren maandenlang voor iedereen te vinden op het internet. FOCUS Online en Die Zeit schrijven dat de links nogal makkelijk vrij toegankelijk waren voor het publiek.

Afbeelding

Oorlogsslachtoffers zwemsport herdacht bij Olympisch Stadion

Bij de jaarlijkse Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion in Amsterdam is stilgestaan bij de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog uit de zwemsport. Alleen al bij de Amsterdamse club De Watervrienden werden circa tweehonderd Joodse leden vermoord.

Afbeelding

Grote kans op buien tijdens Nationale Herdenking op de Dam

Op de Dam in Amsterdam, maar ook elders in het land, is zaterdagavond grote kans op regen. Weeronline heeft de buiensituatie rond 20.00 uur in kaart gebracht en meldt dat de hevigste buien in Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en Gelderland plaatsvinden.