De nieuwe stationshal van Utrecht CS
NOS NieuwsAangepast

'Stationswinkels AH to go en Julia's worden niet verkocht'

NS ziet af van de verkoop van de stationswinkels AH to go en Julia's, schrijft NRC. FNV Spoor zegt tegen de krant dat de geannuleerde verkoop het gevolg is van vakbondsacties, waarbij werd geëist dat de winkels zouden blijven.

AH to go zit op 39 stations en Julia's, waar pastamaaltijden en broodjes worden verkocht, op 19. De stationswinkels van Hema, Starbucks, De Broodzaak en Smullers staan nog wel te koop. NS verkent de mogelijkheden voor de verkoop van die ketens.

Het plan van NS om de winkels te verkopen leidde tot protest van de medezeggenschapsraad en de FNV. NRC schrijft dat de bonden bang waren dat de nieuwe eigenaren minder goede arbeidsvoorwaarden zouden bieden dan de spoorwegen.

Niet-noodzakelijke activiteiten

Een woordvoerder van NS zegt tegen de krant dat Albert Heijn de zaken niet wil overnemen, omdat die tevreden is over de exploitatie door NS. De verkoop van Julia's gaat niet door, omdat NS de formule te specifiek vindt om over te dragen.

De verkoop van de stationswinkels is onderdeel van een in 2016 gestarte strategie, waarbij NS alle niet-noodzakelijke activiteiten afstoot. Dat was een wens van minister Dijsselbloem, die zo situaties als bij de Fyra wil voorkomen.

Volgens de krant kon het ministerie van Financiën vrijdagavond niet bevestigen of minister Dijsselbloem het behoud van de winkels door de NS goedkeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl