Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

Nieuws
De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.
anp
zaterdag 4 mei 2024 om 11:55 aangepast 14:45
Afbeelding
beeld anp

Het onderzoek volgt op een juridische klacht, ingediend door families van slachtoffers en mensen die de aanval hebben overleefd. TotalEnergies zou personeel dat werd ingeschakeld voor een groot gasproject in het land niet voldoende hebben beschermd. Ook zou TotalEnergies geen brandstof hebben geleverd voor helikopters om mensen te evacueren.

Deze situatie ontstond nadat militanten, gelieerd aan terreurgroep IS, op 24 maart 2021 tientallen mensen doodden in de Mozambikaanse havenstad Palma. De aanval in de provincie Cabo Delgado duurde meerdere dagen en kostte honderden mensen het leven. Sommige slachtoffers werden onthoofd en duizenden mensen vluchtten uit hun huizen.

Ophef in Nederland

TotalEnergies is het niet eens met de beschuldigingen. Een woordvoerder van TotalEnergies, die zaterdag door het Franse persbureau AFP werd benaderd, herhaalde een eerdere verklaring waarin staat dat het bedrijf "de beschuldigingen resoluut afwijst". Hij zei dat de teams in Mozambique dringende hulp hadden verleend en de evacuatie van 2500 mensen uit de fabriek mogelijk hadden gemaakt, onder wie burgers, personeel, aannemers en onderaannemers.

Over het gasproject in Mozambique was eerder ook in Nederland ophef. Volgens onder meer Milieudefensie verzekerde de Nederlandse overheid rond dit project in 2021 voor bijna 1 miljard euro een grote opdracht van baggeraar Van Oord. Het project ligt inmiddels al een tijd stil. Milieuorganisaties zijn tegen het volgens hen "verwoestende gasproject" en willen dat er geen sprake meer is van Nederlandse steun als TotalEnergies het project weer zou opstarten.

Exportkredietverzekering

De Nederlandse overheid treedt vaker op als exportkredietverzekeraar bij heel grote bedragen, lange doorlooptijden of als de politieke situatie in een land instabiel is. Een onderneming is dan verzekerd tegen het risico dat een buitenlandse afnemer niet betaalt. Zo'n exportkredietverzekering kan voor allerlei projecten worden aangevraagd, ook voor duurzame energieprojecten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van 'wet en discipline'. Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

Afbeelding

Acteur Dabney Coleman (92) overleden

De Amerikaanse acteur Dabney Coleman is op 92-jarige leeftijd overleden, heeft zijn dochter Quincy vrijdag bekendgemaakt.

Afbeelding

Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos.

Afbeelding

Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

Afbeelding

Verdachte neerschieten Slowaakse premier aangekomen bij rechtbank

De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico is zaterdagochtend aangekomen bij de rechtbank. Om 11.00 uur moet de 71-jarige man voor de rechter verschijnen. Die moet beslissen of de man langer blijft vastzitten.

Afbeelding

Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië.