Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

Foto: ANP

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal is zaterdagavond “laat in vrijheid gesteld”, aldus Ebbink.

De drie horen bij een groepje demonstranten die, net als vorig jaar tijdens de dodenherdenking, aandacht vroeg voor de politieke situatie in Oeganda. Een van werd aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen. De overige betogers bleven stil tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur.

“Mijn cliënten keren zich tegen de financiële steun die de EU en Nederland geeft aan de Oegandese president Yoweri Museveni”, zei Jebbink eerder. “Zij noemen het hypocriet dat de Nederlandse koning en premier tijdens de herdenking pretenderen dat een genocide zoals in de Tweede Wereldoorlog nooit meer zou kunnen voorkomen, terwijl Museveni wordt gesteund.”

Jebbink zei eerder te betwijfelen of de aanklacht kan worden bewezen. “Het lijkt er bijvoorbeeld op dat twee van hen überhaupt niets verwijtbaars hebben gedaan.”

Kort na het stiltemoment werd een 24-jarige man uit Nijmegen aangehouden op de Dam. De politie had een melding gekregen dat de man via een TikTok-livestream zou hebben gezegd hij de orde wilde verstoren op het Amsterdamse plein. Het is onduidelijk of hij nog vastzit.

De politie pakte eerder op de zaterdag een 41-jarige man op om opruiende teksten die hij op sociale media had gezet over de herdenking op de Dam. Hij is zaterdagavond laat heengezonden.