“ACC diende dienstencheques in op naam van werknemers die nog niet in dienst of reeds uit dienst waren, of nooit in dienst zijn geweest. Hetzelfde gebeurde voor prestaties die nooit plaatsgevonden hebben, wanneer de klant (laattijdig) afbelde, niet aanwezig was, of de werknemer het huis niet kon betreden”, klinkt het vonnis van de Gentse rechtbank.
LEES OOK. Voor het eerst verliest groot dienstenchequebedrijf zijn erkenning: “Goeie zaak dat ze verdwijnen”
Het Gentse ACC Dienstencheques werd woensdag veroordeeld tot een boete van 40.000 euro voor het gebruik van valse namen, valse hoedanigheden of valse adressen of het stellen van een andere frauduleuze handeling om dienstencheques ten onrechte te verkrijgen. Voor valsheid in geschrifte werd het bedrijf vrijgesproken.
ACC Dienstencheques is een van de grotere dienstenchequebedrijven. Onder de naam Domestic Services stuurt het vooral in Oost- en West-Vlaanderen honderden werknemers uit. Maar vorig jaar verloor het bedrijf zijn erkenning.
Frauduleus handelen
De sociale inspectie volgde het bedrijf op sinds 2018, na inbreuken rond geleverde prestaties. In 2023 raakte bekend dat de sociale inspectie vroeg om 17 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde subsidies terug te vorderen. Het bedrijf vecht de intrekking van zijn erkenning aan bij de Raad van State.
ACC Dienstencheques moest zich in mei voor de Gentse rechtbank verantwoorden. Maar zelf ontkende het bedrijf de beschuldigingen en wees het naar “toevallige vergissingen”. “In vijf jaar moesten 3,6 miljoen dienstencheques worden verwerkt. In een sector met een zeer complex systeem en vaak laaggeschoolde werknemers, kunnen dan fouten gebeuren. Het bedrijf trof maatregelen om die tegen te gaan”, pleitte advocate Stefanie De Cleen.
Op de zitting trok advocaat Walter Van Steenbrugge stevig van leer tegen de manier waarop het onderzoek werd gevoerd. “Deze dagvaardiging gebeurde op basis van onderzoek door de sociale inspectie, maar dat is die term onwaardig. Er was geen tegenspraak en amper 20 van de 860 werknemers werden verhoord.”
Maar in het vonnis oordeelde de Gentse rechtbank dat van toevallige vergissingen geen sprake was. Ze oordeelde dat ACC wel degelijk ten onrechte dienstencheques verkreeg door frauduleus handelen. “Zo ziet de rechtbank niet in hoe men dienstencheques kan afgeven voor geleverde prestaties door personen die nooit in dienst zijn geweest”, klinkt het vonnis.
Minnelijke schikking
Ook de afgifte van dienstencheques bij het uitgiftebedrijf op naam van werknemers die reeds uit dienst waren, kan volgens de rechtbank niet worden teruggebracht tot een menselijke vergissing. Dezelfde redenering geldt voor prestaties die nooit plaatsvonden. “De opmerkingen bij de registratie ‘cheques aanrekenen’ tonen duidelijk aan dat men op het ogenblik van de registratie wist dat de betrokken werknemer geen arbeidsprestaties had geleverd.”
In het vonnis sprak de rechter van “ernstige structurele en organisatorische tekortkomingen in de naleving van de dienstenchequereglementering”, maar er werd wel rekening mee gehouden dat het bedrijf sinds 2022 stappen ondernam om een degelijk registratiesysteem op poten te zetten. Met de zaakvoerder werd een minnelijke schikking getroffen, waarvan de details niet bekend zijn. Die werd woensdag door de Gentse rechtbank bekrachtigd.