23 februari 2018 om 03:00
Luister naar

Slachtoffers horen

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil de positie van slachtoffers in het strafproces versterken. Later dit jaar komt hij met een wetsvoorstel dat daders verplicht in de rechtszaal te verschijnen wanneer een slachtoffer gebruikmaakt van zijn of haar spreekrecht. Nu kan de dader - of verdachte, als er nog geen veroordeling is uitgesproken - ervoor kiezen in zijn cel te blijven, op het moment dat het slachtoffer zijn verhaal doet.

De minister vindt dat ‘gek’ en wil er een eind aan maken. Dat klinkt heel aannemelijk en het zal in politiek en samenleving op weinig tot geen weerstand stuiten. Toch is Dekkers plan opmerkelijk en markeert het een verdere omslag in denken over het strafrecht.

Het is amper vijftien jaar geleden dat voormalig D66-Kamerlid en oud-rechter Boris Dittrich met een initiatiefwet kwam om slachtoffers van ernstige (gewelds)misdrijven in de rechtszaal een zelfstandige positie te geven. Zijn motief was de slachtoffers uit de anonimiteit te halen, en hen met spreekrecht erkenning te geven. Het belangrijkste, zei Dittrich, is dat er naar het slachtoffer wordt geluisterd. Als de verdachte daar, om wat voor reden ook, geen trek in heeft, kan hij die confrontatie met het slachtoffer ontlopen door niet op de terechtzitting en bij de uitspraak te verschijnen.

Dan wordt er dus wel door de rechter, maar niet door de verdachte geluisterd naar het slachtoffer.

Dekkers aankondiging van de ‘verschijningsplicht’ doet recht aan het slachtoffer. Die plicht is onderdeel van een pakket aan maatregelen om het slachtoffer terzijde te staan. Hulp bij het verkrijgen van schadeloosstelling hoort daar ook bij. Dit is een waardevolle correctie op een tijdperk waarin de nadruk vooral lag op de rechten van de verdachte.

Natuurlijk moet de verdachte een eerlijk proces krijgen, dat is een wezenlijk onderdeel van de rechtsstaat. Daar mag niet aan getornd worden. De voorstellen om slachtoffers van misdrijven letterlijk een stem te geven, gaan echter niet ten koste van de rechten van degene die voor het hekje staat.

Kritiek van strafrechtadvocaten, dat hiermee de emotie in de rechtszaal wordt binnengebracht, is overtrokken. Veel van die strafpleiters weten in goed bekeken tv-shows het belang van hun cliënt met bluf en bravoure naar voren te brengen. Een persoonlijk slacht­offerverhaal in de rechtszaal heeft minstens zoveel recht van spreken. De rechterlijke macht in ons land is zo professioneel dat hij de belangen van slachtoffer en dader heus wel op waarde weet te schatten om tot een rechtvaardig oordeel te komen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.