Alaphilippe grijpt macht in Ronde van Colombia

Foto: ANP

Wielrenner Julian Alaphilippe heeft de vijfde etappe van de Ronde van Colombia op zijn naam geschreven. De Fransman bezorgde zijn ploeg Deceuninck – Quick-Step de derde ritzege in de etappekoers. Alaphilippe nam ook de leiding in het klassement.

De Fransman maakte deel uit van een grote kopgroep die er al vroeg in de etappe, met start en finish in La Union, vandoor was gegaan. In de sprint klopte hij zijn vier overgebleven medevluchters. De Colombiaan Miguel Ángel López van Astana werd tweede voor Richard Carapaz uit Ecuador. Bob Jungels, de ploeggenoot van Alaphilippe die na zijn ritzege van vrijdag in de leiderstrui reed, kwam als zesde binnen op 42 seconden.

De Ronde van Colombia eindigt zondag met een etappe van El Retiro naar Alto de Palmas, met een slotklim van ruim 15 kilometer. Alaphilippe verdedigt een voorsprong van 8 seconden op de Colombiaan Daniel Felipe Martínez en 23 seconden op López.

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome, die in Colombia zijn eerste wedstrijd van het seizoen rijdt, liet het lopen in de vijfde etappe. De Brit stond aan het begin van de etappe nog op 55 seconden van Jungels, maar kwam op ruim 33 minuten van Alaphilippe binnen.