Rutte overlegt met Erdogan over benoeming tot NAVO-baas

Nieuws
Mark Rutte hoopt vrijdag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te horen dat die geen bezwaren meer heeft tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Turkije is nu nog een van de vier landen die nog dwars ligt bij Ruttes benoeming tot baas van het militaire bondgenootschap.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 03:56
Afbeelding
beeld anp

In Den Haag is al langer de verwachting dat de Turken uiteindelijk wel akkoord zullen gaan met de benoeming. Persbureau Bloomberg meldde donderdag nog op basis van anonieme bronnen dat Erdogan dat besluit hoogstwaarschijnlijk zal nemen na het gesprek met Rutte.

De demissionaire premier heeft inmiddels de steun van 28 van de 32 lidstaten van de NAVO. Onder meer Washington heeft zich achter Rutte geschaard. De Amerikanen hebben als veruit militair machtigste land binnen het bondgenootschap een doorslaggevende stem. De benoeming vereist wel unanimiteit.

De andere kandidaat is de Roemeense president Klaus Iohannis. Naast Turkije en Roemenië moeten ook nog Slowakije en Hongarije akkoord gaan. De meeste weerstand wordt verwacht van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Dat land heeft zich als enige in het openbaar uitgesproken tegen de kandidatuur van Rutte.

Rutte is op persoonlijke titel afgereisd naar Istanbul. De relatie tussen Nederland en Turkije is het afgelopen decennium niet altijd warm geweest. Daarbij was 2017 een dieptepunt, toen Nederland weigerde Turkse bewindslieden hier campagne te laten voeren. Het leidde er zelfs toe dat een Turkse minister het land werd uitgezet. Sindsdien zijn de banden weer aangehaald.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hamas-delegatie dinsdag terug in Caïro voor onderhandelingen

De Hamas-delegatie die sinds zaterdag in Caïro was voor onderhandelingen over een wapenstilstand in Gaza is zondag vertrokken, maar keert dinsdag terug voor verdere gesprekken. Dat melden Egyptische staatsmedia.

Afbeelding

Axios: Biden hield munitielevering aan Israël tegen

De Amerikaanse regering heeft afgelopen week een levering van munitie aan Israël stopgezet, bericht nieuwssite Axios op basis van Israëlische functionarissen. Het is voor het eerst sinds 7 oktober dat de Verenigde Staten zulke militaire leveringen pauzeren.

Afbeelding

Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

Afbeelding

Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez.

Afbeelding

Hamas: delegatie verlaat Caïro na einde gesprekken over bestand

De onderhandelaars van de Palestijnse beweging Hamas vertrekken deze zondag nog uit Caïro, nu de gesprekken over een wapenstilstand in de Egyptische hoofdstad zijn geëindigd. Dat zei een Hamas-functionaris tegen persbureau AFP.

Afbeelding

Nieuwszender Al Jazeera op zwart in Israël

Al Jazeera is uit de lucht gehaald in Israël. Na de beslissing van de regering om de activiteiten van de Qatarese nieuwszender te verbieden, is de zender nu op zwart gegaan.