'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

Nieuws
Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).
anp
vrijdag 26 april 2024 om 19:19
Afbeelding
beeld anp

Voor een opt-out voor een beleidsonderdeel moet namelijk het Europees Verdrag worden aangepast. De 26 andere lidstaten moeten vervolgens ermee instemmen dat Nederland een uitzonderingspositie krijgt. "Dat is een illusie. Dat gaat niet gebeuren", zei Gerbrandy.

D66 en de andere tegenstanders GroenLinks-PvdA en CDA benadrukten bovendien dat Nederland zich met een opt-out binnen Europa isoleert. "Een hek om Nederland zetten is geen oplossing", zei Tom Berendsen (CDA). Dat vindt ook Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA). Het grootste deel van de migranten in Europa zijn arbeidsmigranten en geen asielzoekers, voegde hij daar aan toe.

Grip

D66 toonde zich in het debat de felste tegenstander. "Een opt-out leidt tot een Europa dat wij niet willen", Gerbrandy. Als lidstaten het adagium hanteren "eigen lidstaat eerst, zal Europa niet in staat zijn samen problemen op te lossen."

VVD, NSC en SP behoren tot de voorstanders van een opt-out voor migratie, al zijn de argumenten deels verschillend. VVD heeft de hoop gevestigd op het recent gesloten en lang bevochten Europese migratiepact. Maar als dat pact onvoldoende resultaat oplevert, zoals een daling van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, "dan sluit ik een opt-out niet uit", zei Malik Azmani, lijsttrekker voor de VVD. "Nederland moet Nederland blijven. We kunnen het niet aan."

"Nederland snakt naar grip op migratie", zei NSC-lijsttrekker Dirk Gotink. Ook hij hoopt op resultaat van het Europese migratiepact, maar hij vindt dat het proces naar een opt-out wel moet worden opgestart. De SP wil simpelweg minder macht bij de EU leggen, zei Gerrie Elfrink (SP).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Door inflatie geteisterd Argentinië lanceert nieuw bankbiljet

Mensen in Argentinië kunnen vanaf dinsdag betalen met een bankbiljet van 10.000 pesos, omgerekend ruim 10 euro. Tot nu toe was de hoogste waarde van een Argentijns bankbiljet 2000 pesos.

Afbeelding

Demonstranten bezetten terrein UvA in centrum Amsterdam

Demonstranten hebben een terrein bezet van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. Het gaat om het zogeheten Binnengasthuisterrein.

Afbeelding

Carrie ten Napel maakt vooravondshow op vrijdag bij NPO 1

Carrie ten Napel gaat vanaf dit najaar op vrijdag de vooravondshow van NPO 1 maken. Dat heeft Omroep MAX bevestigd na berichtgeving van het AD.

Afbeelding

Betogers bouwen barricades bij UvA-complex in centrum Amsterdam

Demonstranten bouwen meerdere barricades bij een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. Het gaat om een complex bij de Oudemanhuispoort. De barricades bestaan onder meer uit pallets en fietsenrekken.

Afbeelding

TikTok klaagt overheid VS aan om dreigende ban of verkoop

De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance hebben dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse overheid.

Afbeelding

Politie beëindigt pro-Palestijnse betoging universiteit Berlijn

De politie heeft een einde gemaakt aan een pro-Palestijns studentenprotest bij de Vrije Universiteit van Berlijn. Ongeveer 150 activisten hadden dinsdagochtend met tenten de binnenplaats van de universiteit bezet uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook.