VK klaagt vijf mannen aan voor misdrijven in opdracht van Rusland

Nieuws
Vijf mannen zijn aangeklaagd voor het uitvoeren van ‘vijandige activiteiten’ in het Verenigd Koninkrijk in opdracht van Rusland, meldt de Britse politie. Volgens de Britse openbare omroep BBC zijn onder de verdachten twee Britten.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 19:08
Afbeelding
beeld anp

Drie van de mannen worden onder meer beschuldigd van brandstichting in een commercieel gebouw in Londen dat een link zou hebben met Oekraïne. De vierde man zou materialen hebben geaccepteerd van een buitenlandse inlichtingendienst en nog een andere zou informatie hebben achtergehouden voor de Britse politie.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, reageerde dat hij ‘diep bezorgd’ is over de betrokkenheid van Britse burgers bij criminele activiteiten in opdracht van Rusland. Cameron zei op X dat Britse justitie ‘iedereen die zich schuldig maakt aan misdaden met betrekking tot buitenlandse inmenging verantwoordelijk te houden’.

Britse veiligheidswet

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Russische ambassadeur in Londen vrijdag ontboden. Een overheidswoordvoerder meldt dat het VK ‘ernstig bezorgd’ is over de vermeende door Rusland georkestreerde ‘vijandige activiteiten’ op Brits grondgebied en oproept tot het onmiddellijk staken van deze activiteiten.

Het is de eerste keer dat een nieuwe Britse veiligheidswet, de zogenaamde National Security Act 2023, werd gebruikt om personen te arresteren en aan te klagen. De wet werd vorig jaar door de Britse regering in het leven geroepen om beter te kunnen reageren op ‘buitenlandse bedreigingen van de Britse democratie, economie en waarden’.

De vijf verdachten moeten op 10 mei verschijnen in een strafrechtbank in Londen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS onderbraken levering munitie aan Israël om 'zorgen' over Rafah

De Verenigde Staten hebben vorige week een levering van munitie stopgezet omdat Israël niet tegemoet was gekomen aan de Amerikaanse 'zorgen' over Israëlische plannen voor een grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei een hoge Amerikaanse functionaris dinsdag.

Afbeelding

Uitspraak in grote sextortionzaak met tientallen slachtoffers

De rechtbank in Breda doet woensdag uitspraak in de zaak tegen Gianni de W. (25) uit Etten-Leur, die verdacht wordt van het online misbruiken van dertig veelal minderjarige slachtoffers. Die stuurden hem grote aantallen naaktfoto's en expliciete seksvideo's.

Afbeelding

Joost Klein begint aan cruciale repetities in Malmö

Na bijna anderhalve week in Malmö breken de dagen van de waarheid aan voor Joost Klein op het Eurovisie Songfestival. Voordat donderdagavond de tweede halve finale op het programma staat, moet de Nederlander eerst nog drie generale repetities doorlopen.

Afbeelding

Hinder op wegen Rotterdam door werk tijdens hemelvaartsweekend

In het lange hemelvaartsweekend moeten weggebruikers rekening houden met hinder en vertraging op meerdere wegen rond Rotterdam. Weggebruikers kunnen in deze periode geen gebruikmaken van een deel van snelweg A16 bij Rotterdam.

Afbeelding

Kans op drukke avondspits door lang hemelvaartsweekend

De ANWB houdt rekening met een drukke avondspits vanwege de start van een lang hemelvaartsweekend. Vorig jaar stond er ruim 1000 kilometer file aan de vooravond van Hemelvaart. Zo druk zal het woensdag niet worden, verwacht de ANWB, omdat veel mensen al de meivakantie vieren.

Afbeelding

Hof beslist over onder meer vervolg hoger beroep Marengo

Het gerechtshof Amsterdam beslist woensdag over de verzoeken van advocaten in het liquidatieproces Marengo. Deze verzoeken zijn vorige maand gedaan, tijdens de allereerste zittingen in het hoger beroep van de omvangrijke strafzaak.