VN: 37 miljoen ton puin in Gazastrook

Nieuws
De Verenigde Naties schatten dat 37 miljoen ton puin moet worden geruimd in de Gazastrook. Het Palestijnse gebied is het doelwit van vele Israëlische luchtaanvallen sinds de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 19:03
Afbeelding
beeld anp

De schatting is gedeeld door een hoge functionaris van UNMAS, het VN-agentschap dat zich bezighoudt met ontmijning. Per vierkante meter gaat het om zo’n 300 kilo puin. Volgens de functionaris duurt het opruimen veertien jaar als er honderd vrachtwagens worden ingezet.

Het opruimen wordt volgens de functionaris bemoeilijkt omdat er niet-geëxplodeerde munitie tussen het puin ligt. Het is niet bekend hoeveel van de in de Gazastrook gebruikte munitie nog kan ontploffen. Doorgaans gaat het om 10 procent, aldus de functionaris.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte ziet nog geen groot grondoffensief in Rafah, is wel bezorgd

De militaire operatie van Israël in Rafah in het zuiden van de Gazastrook is volgens demissionair premier Mark Rutte nog niet het grote grondoffensief dat al langer wordt aangekondigd. Wel heeft hij "hele grote zorgen" over de militaire operatie.

Afbeelding

Tientallen demonstranten bij universiteitsbieb in centrum Utrecht

Ruim vijftig mensen demonstreren bij de Universiteitsbibliotheek in Utrecht tegen de situatie in de Palestijnse gebieden. Na een bericht van de regionale zender RTV Utrecht zegt de Universiteit Utrecht met de demonstranten te willen praten.

Afbeelding

Rutte: nu Amalia zichtbaarder wordt, gaat ze meer kosten maken

Premier Mark Rutte begrijpt dat prinses Amalia vanaf 1 januari haar onkostenvergoeding van 1,5 miljoen per jaar niet meer gaat terugstorten. Ze wil het geld gebruiken voor het opbouwen van een secretariaat en reserveringen voor woon- en werkverblijf.

Afbeelding

AEX scherpt slotrecordstand aan en eindigt boven de 900 punten

De AEX-index op het Damrak is dinsdag op een nieuwe recordstand van 900,06 punten gesloten. Rond 15.10 uur doorbrak de hoofdindex voor het eerst de 900-puntengrens. Kort daarna werd de hoogste stand ooit bereikt, van 900,76 punten.

Afbeelding

Politie slaat in op demonstranten UvA

De politie heeft dinsdagmiddag ingeslagen op betogers die meedoen aan een demonstratie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. Zeker twee agenten zouden een wapenstok hebben gebruikt.

Afbeelding

Honderden betogers bij nieuwe demonstratie UvA

Bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben zich dinsdag rond 16.30 uur honderden mensen verzameld om solidariteit te uiten met pro-Palestijnse studenten die daar maandag een protestkamp opzetten en door de politie uiteindelijk werden verwijderd.