© Victoriano Moreno

Drugsdealer die op agenten wilde inrijden riskeert vijf jaar cel

Het openbaar ministerie heeft woensdag vijf jaar cel gevorderd voor Yannick H. (30). Hij werd twee jaar geleden betrapt bij een drugsdeal in Ranst en had in zijn vlucht bijna een agent aangereden. Die opende het vuur en schoot de beklaagde in het hoofd. De dertiger had veel geluk en overleefde het schietincident.

De politie voerde op 25 september 2015 een observatie uit aan café Den Tablo aan de Doggenhoutstraat in Ranst. De agenten zagen Yannick H. toekomen in zijn wagen en een drugsdeal afsluiten op de parking. Toen ze wilden ingrijpen, reed hij er vandoor. Hij zou daarbij op een van de agenten willen inrijden hebben. Die trok zijn dienstwapen en trof Yannick H. in het hoofd.

De dertiger werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar overleefde het schot. Twee jaar later zit de kogel nog altijd in zijn hoofd. Het onderzoek naar het schietincident wees uit dat de agent uit wettige zelfverdediging had gehandeld. Hij werd in oktober door de kamer van inbeschuldigingstelling buiten vervolging gesteld.

Het OM vorderde voor Yannick H. twee jaar cel wegens drugshandel en drie jaar wegens poging tot doodslag. De verdediging betwistte dat hij de agenten wilde doden. Er was hoogstens sprake van gewapende weerspannigheid.

De beklaagde houdt zich sinds de feiten ver weg van alles dat met drugs te maken heeft. Hij focust zich nu op zijn job en zijn vriendin. Zijn advocaat pleitte voor een milde straf, zodat hij niet meer naar de cel moet.

Vonnis op 9 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER