20 februari 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: kabinet blundert met energierekening

Toen in december enkele prijsvergelijkers waarschuwden voor een hogere energierekening, was staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) er als de kippen bij die voorspelling onderuit te halen. Het zou zo’n vaart allemaal niet lopen, er was sprake van bangmakerij, vond de bewindsvrouw.

De beide prijsvergelijkers, Pricewise.nl en Gaslicht.com, zaten met hun inschatting van 300 euro extra, dicht bij de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek eind vorige week publiceerde. Huishoudens gaan volgens de nationale statistici dit jaar zelfs 334 euro meer betalen voor energie. Niks bangmakerij, maar een meer dan terechte waarschuwing dat deze rekening, die elke burger in de portemonnee voelt, fors oploopt.

Het is in minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) te prijzen dat hij dinsdag in de Tweede Kamer een boetekleedje aantrok. Zijn ministerie heeft verkeerde, in de zin van verouderde, gegevens gebruikt om de energierekening voor 2019 in kaart te brengen. ‘We zijn te stellig’ geweest, erkende de bewindsman deemoedig.

Die erkenning neemt niet weg dat het kwaad is geschied. Vooral uit de bewoordingen van de coalitiepartijen bleek hoe diep de boosheid en frustratie zit. ‘Ongelooflijke stommiteit’, zei Carla Dik van de ChristenUnie; ‘niet acceptabel’, luidde het oordeel van Agnes Mulder (CDA), over de verkeerde inschatting van het ministerie. Het slaat een deuk in het vertrouwen in de overheid. En dat op het moment dat de rekenmeesters bezig zijn de effecten van de klimaatmaatregelen door te rekenen. Maatregelen die de burger zonder enige twijfel geld gaan kosten. Alle vaak gebruikte woorden en beloften dat de overgang van fossiele energie naar schone energie ‘haalbaar en betaalbaar’ moet zijn, krijgen na deze zware blunder een extra lading.

Het zal het kabinet moeite kosten, dat geschonden vertrouwen te herstellen. Toch is dat waar kabinet en coalitie nu volop op moeten inzetten. Daarvoor zijn een paar dingen nodig. Zo kan er serieus gedacht worden aan financiële compensatie voor de hogere energierekening. Dat moment kan volgende maand al zijn, wanneer het Centraal Planbureau met een actuele doorrekening van de koopkrachtcijfers komt. Koopkrachtreparatie kan dan geboden zijn.

Zeker zo belangrijk is dat het kabinet met een eerlijk en aansprekend verhaal komt als maatregelen uit het klimaatakkoord worden uitgevoerd. Een verhaal waarin het kabinet burgers meeneemt in de energietransitie. Daarbij hoort dat de overheid de burgers een wenkend perspectief biedt, en zeker niet onnodig op kosten jaagt.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.