Toprechter die alleen Frans kent, zet kwaad bloed

© BELGA

In het Brusselse Justitiepaleis is onvrede ontstaan omdat de nieuwe eerste voorzitter van het tweetalige hof van beroep in Brussel, een van de machtigste rechtbanken van het land, amper het Nederlands beheerst. Vanaf 2 april treedt Laurence Massart er aan.

Over haar juridische kwaliteiten bestaat geen twijfel, klinkt het. “Ze is een uitstekende magistrate”, zegt Peter Callens, stafhouder van de Nederlandse Orde van Advocaten bij de balie van Brussel (NOAB).

Toch wordt betwijfeld of ze geschikt is als korpschef van het tweetalige hof. Zes bronnen bevestigden onafhankelijk van elkaar aan De Standaard dat Massart zo goed als exclusief Franstalig is, wat haar functioneren als eerste voorzitter zou belemmeren.

Een taalwet van 1935 vereist niet dat die voorzitter de ­andere landstaal beheerst. In de praktijk wordt wel gezocht naar een taalevenwicht tussen openbaar ministerie en zetel. Zowel de Nederlandstalige advocaten in Brussel als de Orde van Vlaamse Balies schreven justitieminister Koen Geens (CD&V) aan over de gang van zaken.

Volgens informatie van De Standaard volgt Massart intussen taallessen. Ook is ze van plan een ‘binoom’ aan te stellen: een raadsheer die haar bijstaat in de Nederlandstalige kwesties.

Massart is momenteel assisenvoorzitter tijdens het proces tegen Mehdi Nemmouche, die verdacht wordt van de aanslag op het Joods museum in Brussel.

Geens: “Taalwet stelt geen eisen”

De taalwet stelt geen eisen voor de kennis van de andere landstaal voor de eerste voorzitter van het hof van beroep in Brussel. Dat preciseert het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

De wet uit 1935 op het taalgebruik in gerechtszaken legt geen taalvereisten op voor de eerste voorzitter, bevestigt het kabinet-Geens. Wel voorziet de wet een verdeling tussen Nederlands- en Franstaligen in raadsheren en moet een derde van de raadsheren kennis hebben van de andere landstaal. Het gaat dus niet om een benoemingsvoorwaarde voor de eerste voorzitter. Indien de noodzaak bestaat om de wet te veranderen, is dat volgens de minister een taak voor de volgende regering.

Het kabinet merkt op dat de Hoge Raad voor Justitie bij de beoordeling van kandidaten, niet enkel op de wettelijke vereisten voortgaat. Het orgaan toetst ook de competenties af zoals die zijn vastgelegd in de profielbeschrijving. Die stelt onder meer dat de eerste voorzitter als eindverantwoordelijke de leiding van alle secties van het Hof opneemt in al zijn aspecten. De minister zelf mag niet tussenkomen in de inhoudelijke beoordeling van kandidaten.

De Franstalige vacature kwam er nadat de Nederlandstalige procureur-generaal van Brussel zijn tweede mandaat opneemt voor de komende vijf jaar en de taalevenwichten dus moesten worden bewaard. Het gevolg is dat de nieuwe eerste voorzitter maar vijf jaar zal aanblijven, de duur van het oorspronkelijk tweede mandaat van Luc Maes. Na die vijf jaar zal hij worden opgevolgd door een Nederlandstalige en de procureur-generaal door een Franstalige.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen