Luister naar

Minster Hugo de Jonge: Praat eens vaker over de dood

Nieuws
Om terminaal zieke mensen en hun familieleden te helpen met vragen over de naderende dood, begint het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een voorlichtingscampagne.
redactie nd
donderdag 20 juni 2019 om 08:11
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA)
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) anp / Remko de Waal

Den Haag

Palliatieve zorg helpt de beleving van deze periode zo positief mogelijk te maken en ondersteunt mensen om nog te doen wat ze belangrijk vinden. De campagne benadrukt dat het leven en de zorg niet stoppen wanneer iemand uitbehandeld is.

Volgens minister Hugo de Jonge gaat het om een moeilijk gesprek dat zieke mensen moeten voeren, over een onderwerp dat ‘niet lijkt te passen in onze vluchtige samenleving’. ‘Ik zou willen dat mensen veel eerder nadenken over wat ze willen’ en ‘tijdiger het gesprek aangaan’, aldus de minister in dagblad Trouw. ‘Het gebeurt vaak te laat en te vaak niet.’

Op een website die De Jonge donderdag lanceerde – palliatievezorg.nl – staat informatie over zorg in de laatste levensfase, pijnbestrijding, hospices en het opstellen van een wilsbeschikking en een testament.

De overheidscampagne moet volgens minister Hugo de Jonge niet opgevat worden als een stimulans tot of ontmoediging van euthanasie. De nadruk ligt op de vraag wat de zieke persoon wil in de laatste fase van zijn leven en hoe hij daarover in gesprek kan met familie en vrienden. Dat voert veel verder dan het bespreken van de medische opties, zegt De Jonge.

De campagne vloeit voort uit afspraken in het regeerakkoord om de ­‘voltooidlevenwet’ van D66 niet door te zetten; wel zou er een brede discussie komen over ‘waardig ouder worden, de reikwijdte en toepassing van de huidige euthanasiewetgeving en het onderwerp voltooid leven’.

‘De nadruk lag in de politiek vooral op euthanasie en voltooid leven’, aldus minister De Jonge. ‘Maar de meeste mensen sterven een natuurlijke dood. Het zou jammer zijn als de aandacht daarvoor, en hoe we dat zorgvuldig begeleiden, in de verdrukking komt.’

Het motto van de campagne is: ‘Ik heb te horen gekregen dat ik doodga, maar tot die tijd leef ik.’

Jaarlijks sterven in Nederland circa 150.000 mensen; in 80 procent van de gevallen komt dat medisch gezien niet onverwacht.

Dat betekent dat per jaar rond de 120.000 mensen palliatieve zorg ­nodig kunnen hebben, aldus het ministerie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.