Winkeldieven kosten elke Belg 119 euro per jaar

© Photo News

Winkeldiefstal blijft in de meeste Europese landen status-quo, maar in ons land is het fenomeen opnieuw toegenomen. Belgische retailers hebben vorig jaar 900 miljoen verloren door diefstallen. Daarmee heeft ons land na Spanje de hoogste winkelcriminaliteit van West-Europa. Dat blijkt uit Retail Security in Europe, een studie in elf Europese landen waarover De Morgen en Het Laatste Nieuws donderdag berichten.

jvh

In Spanje verliezen retailers 2 procent van hun jaarlijkse omzet door winkelcriminaliteit. Nederland en België delen de tweede plaats met een kostenplaatje van 1,9 procent van de jaarlijkse omzet. Frankrijk (1,7 procent) en het Verenigd Koninkrijk (1,1 procent) scoren beter.

“Winkeldiefstal voelt elke Belg in de portefeuille”, zegt Dominique Reumers van Checkpoint Systems, dat de studie uitvoerde. “Retailers investeerden vorig jaar 400 miljoen om winkelcriminaliteit te bestrijden; opgeteld bij die 900 miljoen kom je aan 1,3 miljard euro. Dat bedrag wordt doorgerekend aan de klant. Elke Belg betaalt 119 euro om de kosten van gestolen goederen te compenseren.”

Niet alle retailers hebben evenveel last van winkelcriminaliteit. Supermarkten lijden de grootste verliezen met 2,4 procent van hun jaarlijkse omzet, goed voor 420 miljoen euro. Er wordt vooral alcohol gestolen en daarna vlees, vis en kaas. Cosmetica staat op plaats drie en dan chocolade en snoep. In shoppingcentra wordt voor 51 miljoen euro gestolen en in kledingwinkels voor 50 miljoen.

Zelf afhandelen

Naar aanleiding van de studie pleit Unizo om de regeling waarbij winkeliers diefstallen zélf administratief kunnen afhandelen, zo snel mogelijk in de praktijk te brengen. “De federale regering keurde de regeling al goed tijdens haar superministerraad over veiligheid in 2017. Maar door de val van de toenmalige regering is de uitrol op het terrein helaas nog niet gerealiseerd. Hoe sneller ze er nu komt, hoe beter.”

De regeling komt erop neer dat een handelaar een betrapte winkeldief zelf een minnelijke schikking mag voorstellen, waarbij de dader de diefstal formeel toegeeft en een ‘administratieve kost’ van 181 euro betaalt voor de afhandeling van de aangifte. In ruil volgt er in principe geen verdere vervolging, tenzij bij recidive. De handelaar verstuurt een officieel document van de minnelijke schikking naar de politie en het parket die, bijvoorbeeld bij herhaaldelijke inbreuken, alsnog kunnen beslissen tot vervolging van de dief.

De ondernemersorganisatie Unizo vraagt daarnaast ook een verlenging van de verhoogde fiscale aftrek voor investeringen in beveiliging. De huidige regeling loopt eind dit jaar af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen