Jos B. beroept zich nog op zijn zwijgrecht

Foto: ANP

Jos B., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, beroept zich vooralsnog op zijn zwijgrecht. ,,Op dit moment is er geen inhoudelijke verklaring afgelegd. Die gaat er komen, op het moment dat hij daar klaar voor is”, zei zijn advocaat Gerald Roethof in Nieuwsuur.

Volgens Roethof is het een misvatting dat het niet direct afleggen van een verklaring een teken van schuld zou zijn. ,,De belangrijkste reden is dat als er een verklaring komt, ik niet achteraf van het Openbaar Ministerie (OM) of de rechtbank wil horen dat er iets tegenstrijdig is”, lichtte Roethof toe. ,,Hij moet praten over een zaak van 20 jaar geleden. Probeer dat maar eens terug te halen.” Wanneer B. met zijn verklaring zal komen en hoe die zal luiden, wil de raadsman nu nog niet zeggen.

De advocaat herhaalde dat volgens hem ,,geen bewezenverklaring kan volgen in deze zaak”. Over de verdenking van seksueel misbruik zei Roethof dat volgens hem helemaal niet vaststaat dat de elfjarige jongen daar daadwerkelijk slachtoffer van is geworden. Hij werd in 1998 dood gevonden op de Brunsummerheide in Limburg, waar hij op zomerkamp was.

Dat justitie B. inmiddels ook van het bezit van kinderporno verdenkt, noemt Roethof ‘karaktermoord’. Volgens hem is een gering aantal afbeeldingen gevonden. ,,Het is onduidelijk wie de computer heeft gebruikt en of het bijvangst was.”

Jos B.’s weigering om vrijwillig DNA-materiaal af te staan aan de politie zegt volgens de advocaat ook niets over diens schuld of onschuld. ,,Hij was niet in Nederland.”