Luister naar

Draghi: de rente blijft voorlopig laag

Nieuws
De inkt van het pensioenakkoord is nog vers, maar de gehoopte verhoging van de pensioenuitkeringen loopt nu al gevaar. De reden is de rente. Dinsdag zorgde president Mario Draghi voor beroering met de mededeling dat zijn Europese Centrale Bank (ECB) paraat staat om die verder te verlagen.
Koen Haegens redactie vk
woensdag 19 juni 2019 om 03:00
Mario Draghi bij de Eurogroep-bijeenkomst in Luxemburg vorige week.
Mario Draghi bij de Eurogroep-bijeenkomst in Luxemburg vorige week. epa / Julien Warnand

Sintra

Draghi deed zijn aankondiging tijdens het jaarlijkse ECB-forum in het chique Portugese vakantieoord Sintra. ‘Extra stimulering zal nodig zijn’, stelde hij ferm. Daarbij wees hij op het groeiende protectionisme, tegenvallende economische groei en aanhoudend lage inflatie. De centrale bank gaat volgens Draghi de komende weken al bepalen welke stimuleringsmaatregelen nodig zijn om de Europese economie op stoom te houden.

‘Verdere rentedalingen blijven deel van onze gereedschapskist’, benadrukte de ECB-president. Op dit moment is het belangrijkste rentetarief van de ECB al negatief: -0,4 procent. Dat betekent dat sparen geld kost. Omgekeerd wordt schulden maken beloond met extra euro’s.

Dat is een domper op het gloednieuwe pensioenakkoord. Het idee achter die hervorming, waarvoor de leden van de vakbonden dit weekeinde groen licht gaven, is juist dat de vanaf 2020 dreigende pensioenkortingen vermeden worden. De fondsen hoeven namelijk niet langer extra buffers aan te houden. Er is één belangrijke voorwaarde: de dekkingsgraad (de hoeveelheid geld die een pensioenfonds in kas heeft, als percentage van de toekomstige verplichtingen) mag niet onder de 100 procent duiken.

Uitgerekend dat gebeurt nu. Dinsdagochtend meldde ABP, met drie miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland, dat de dekkingsgraad is gekelderd naar 96,1 procent. Ook andere toonaangevende pensioenfondsen – PFZW (zorg en welzijn), PME en PMT (metaal) – laten weten dat ze onder de kritieke grens van 100 procent zijn gezakt. Dat komt mede door de lage rente.

Als de ECB zoals Draghi suggereert haar rentetarieven nog verder laat zakken, dan is dat desastreus voor de financiële gezondheid van de pensioenfondsen. Daarmee groeit het ­risico dat de pensioenen van miljoenen Nederlanders vanaf 2020 toch verlaagd worden. Verhoging van de pensioenuitkeringen, om het jarenlange koopkrachtverlies door inflatie te compenseren, blijft daarentegen een fata morgana.

rekenrente

Vorige week werd het feestje rond het pensioenakkoord al verstoord door de rekenrente. Op basis van die ‘risicovrije rente’ moeten de pensioenfondsen berekenen hoeveel geld zij achter de hand dienen te hebben om de pensioenen van volgende generaties te betalen. Een wetenschappelijke commissie onder leiding van oud-minister Jeroen Dijsselbloem kwam met het bindende advies om die rekenrente te verlagen. Hierdoor zal de dekkingsgraad van pensioenfondsen vanaf 2021 met gemiddeld 2,5 procent dalen. Ook dat vergroot de kans op kortingen.

Trump is boos

De woorden van Draghi maken korte metten met de hoop op een rentestijging. Eerder deze maand kondigde de ECB al aan dat de rente nog zeker tot de zomer van 2020 op haar huidige, lage niveau blijft. Dat is een halfjaar langer dan eerder gemeld. Ook bij die gelegenheid sloot de Italiaan renteverlagingen niet uit. Maar dinsdag klonk Draghi, die dit jaar afscheid neemt van de ECB, nog strijdbaarder.

De Amerikaanse president Donald Trump is niet blij met Draghi. Met zijn opmerkingen heeft hij in de ogen van Trump de waarde van de euro gemanipuleerd. Na de toespraak van de ECB-president daalde de waarde van de euro ten opzichte van de dollar. Daardoor worden Europese producten en diensten goedkoper ten opzichte van Amerikaanse. Trump sprak in een tweet van ‘oneerlijke’ concurrentie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.