Direct naar artikelinhoud

Ongekend in Nederlandse detailhandel: Hudson's Bay opent in drie weken tien warenhuizen

De Canadese warenhuisketen Hudson's Bay opent op 5 september haar vlaggenschipwinkel aan het Amsterdamse Rokin. Het wordt het startschot van een nooit eerder vertoond spektakel in de geschiedenis van de Nederlandse detailhandel: Hudson's Bay rolt in krap drie weken tijd in tien steden tien gloednieuwe warenhuizen uit. In 2018 volgen nog vier locaties, en in 2019 een vijftiende. Daarmee is warenhuis V&D voorgoed een herinnering; het faillissement van deze Nederlandse winkelketen opende het gat in de markt waar Hudson's Bay nu gretig inspringt.

Het toekomstige pand van de Canadese warenhuisketen Hudson's Bay aan het Rokin.Beeld anp

De Canadese winkelketen gaat naar eigen zeggen 2.500 banen in Nederland creëren. 'Ze kunnen die operatie opzetten omdat ze zo'n grote, wereldwijde organisatie zijn', zegt hoogleraar Marketing Kitty Koelemeijer, verbonden aan Nyenrode Business Universiteit, over het moederbedrijf van Hudson's Bay: Hudson Bay Company (HBC). Dat bedrijf bestiert, behalve warenhuis Hudson's Bay zelf, nog een rits andere winkelketens in voornamelijk Canada en de VS, en had in 2016 een omzet van 9,8 miljard euro. 

In Duitsland nam HBC in oktober 2015 de warenhuisketen Galeria Kaufhof over, samen met zusterketen Galeria Inno in België. In totaal gaat het om 113 vestigingen. 'Daarmee heeft HBC de IT-infrastructuur, webshop en administratieve organisatie klaarstaan om in Nederland aan de slag te gaan', zegt Koelemeijer. 'Ze passen zich daarbij aan de Europese markt aan. Premium, maar niet de extreme luxe van de Bijenkorf. Jonger dan de V&D, meer gericht op millennials.'

Voormalige V&D-panden

In Amsterdam bouwt Hudson's Bay het oude Fortis-hoofdkantoor aan het Rokin de afgelopen maanden om in een vlaggenschipwinkel, het uithangbord van het merk in Nederland. De veertien andere vestigingen komen allemaal in voormalige V&D-panden. Bij de werving van nieuw personeel kreeg voormalig V&D-personeel geen prioriteit. 'Dat is niet ons startpunt', zegt een woordvoerder van Hudson's Bay. 'Wij komen met een nieuw warenhuis en zoeken daar de beste mensen bij. Iedereen mag solliciteren, en we hebben zeker ook V&D-mensen aangenomen, maar ik weet niet hoeveel.'

De eerste tien Hudson's Bay-warenhuizen nemen in één klap 97.354 vierkante meter aan winkelruimte in gebruik, met een assortiment dat bestaat uit mode, cosmetica en woonartikelen. In Amsterdam en Rotterdam opent moederbedrijf HBC daarnaast in respectievelijk september en november ook vestigingen van Saks Off 5th, outlet-winkels met afgeprijsde kledingartikelen. Op het dak van Hudson's Bay in Amsterdam opent chef-kok Ron Blaauw een nieuw restaurant, in de andere veertien vestigingen maakt een oude bekende een doorstart: het voormalige V&D-restaurant La Place, tegenwoordig eigendom van supermarktketen Jumbo.

Wij komen met een nieuw warenhuis en zoeken daar de beste mensen bij. Iedereen mag solliciteren

V&D

V&D werd op 31 december 2015 failliet verklaard, nadat het lot van het warenhuis maandenlang aan een zijden draadje had gehangen. De keten is te lang vast blijven houden aan een verouderde formule, met hoge kostenposten en weinig avontuurlijke producten in grijze warenhuizen. Bovendien miste het de boot wat betreft online verkoop. Met het faillissement verloren 10.500 mensen hun baan. Er kwam een einde aan een oer-Hollandse warenhuisketen die startte in 1887 en die op haar hoogtepunt in bijna alle grote Nederlandse winkelsteden aanwezig was.