© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

© Tonino Di Pietrantonio

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Gezond brood bakken in het Heempark

De vzw Heempark Genk pakt weer uit met zomerse zondagen. De opkomst was overweldigend. De ouders en de kinderen hebben de weg gevonden naar dit evenement. Onder deskundige leiding van warme bakker van dienst Pierre Cuypers werd er zondag wit en bruin brood gebakken.

Tonino Di Pietrantonio

Pierre geeft uitleg dat een graankorrel bestaat uit de meelkern, de zemel en de kiem. Volkorenbrood bevat nog alle delen van de graankorrel. Bruinbrood zijn de zemelen en de kiemen gedeeltelijk (tarwemeel) en bij wit brood volledig uitgezeefd en spreekt men van tarwebloem. Volkorenbrood heeft daarmee de meeste voedingsvezels, vitaminen en mineralen en is het gezondste brood en heel voedzaam.

Onder leiding van Pierre en zijn vrouw Liliane werden de ingrediënten uitgedeeld: Bloem of meel, gist, water en een snuifje zout. De bewerkingsvolgorde en de rijstijd zijn hier belangrijk. De kinderen mochten alles zelf mengen, kneden en de vorm kiezen. Het brooddeeg een half uur laten rijzen tot het volume verdubbelde. Daarna volgde het opbollen en na een korte rustperiode ging het naar de oven.

Jos Tuerlinckx had als taak de Kempische houtoven te stoken. Dit is een hele karwei en vraagt ervaring om op tijd de juiste temperatuur te bereiken.

De aanwezige mama’s genoten van deze prachtige activiteit en keken tevreden naar het nostalgische gebeuren. Je hebt niet veel nodig om de bezoekers van het Heempark gelukkig te maken. Op het einde van het bakproces waren er nog enkel lachende gezichten zowel bij de grote als de kleine deelnemers van deze activiteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer