Luister naar

Bewegen? Ga planken of dweilen

Nieuws
?We moeten meer bewegen: volwassenen 150 minuten per week en jongeren iedere dag minstens een uur. Dat hoeft niet per se door buiten hard te lopen. ‘Ook tuinieren of de vloer dweilen voldoet.’
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
dinsdag 22 augustus 2017 om 19:15
Planken is een van de beweegoefeningen waarvoor je het huis niet uit hoeft. De Gezondheidsraad raadt aan om 150 minuten per week te bewegen.
Planken is een van de beweegoefeningen waarvoor je het huis niet uit hoeft. De Gezondheidsraad raadt aan om 150 minuten per week te bewegen. Youtube

Ede

Af en toe de fiets nemen in plaats van de auto, op kantoordagen wat vaker naar buiten gaan en vooral: niet teveel zitten. Het merendeel van de Nederlanders slaat deze goede adviezen te vaak in de wind. Jongeren hebben het snel te druk (of vinden andere dingen gewoon leuker) en ouderen kampen vaak met lichamelijke problemen.

Toch is het erg belangrijk om in beweging te zijn, zegt de Gezondheidsraad. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzocht de raad of de huidige beweegnorm, die stamt uit 1998, nog wel actueel is. Conclusie: niet alleen op conditioneel gebied is er terrein te winnen, de raad adviseert vooral om meer activiteiten te doen die de botten en spieren versterken.

tuinieren

Hardlopen of fietsen zijn traditioneel goede manieren om aan je beweeguurtjes te komen, maar je hoeft de woning niet uit om in beweging te zijn. ‘Je kunt het op je eigen manier indelen. Tuinieren of de vloer dweilen voldoet ook. Of met je kinderen dansen in de kamer. Als je maar beweegt’, zegt Juul van Rijn van het Kenniscentrum Sport. Het maakt ook niet uit hoe je de voorgeschreven beweeguren over de week verdeelt. De richtlijn uit 1998 adviseerde om vijf dagen per week een half uur licht te bewegen, of drie dagen per week gedurende twintig minuten intensief. De richtlijn die de Gezondheidsraad nu adviseert, wijkt daar vanaf. ‘Je kunt best eens een dagje overslaan, als je de dag daarna maar wat meer beweegt’, zegt Van Rijn. Want de 150 minuten per week en een uur per dag voor jongeren zijn minimale eisen. Het credo van de Gezondheidsraad: bewegen is goed, meer bewegen is beter.

In het rapport wordt nogmaals het bekende gegeven benadrukt dat beweging en een goede gezondheid hand in hand gaan. ‘Bij volwassenen en ouderen verlaagt bewegen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie. Verder hangt veel bewegen samen met een lager risico op borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden’, constateert de Gezondheidsraad. Ook jongeren lopen minder kans op depressieve symptomen. Daarnaast verlaagt bewegen de vetmassa, met name bij kinderen met overgewicht.

De Gezondheidsraad spreekt niet alleen de Nederlandse bevolking aan maar ook de overheid. Werkgevers, scholen, gezondheidsinstellingen en lokale overheden moeten volgens de commissie gaan samenwerken om de nieuwe richtlijnen tot een succes te maken.

niet bindend

Het rapport van de Gezondheidsraad is niet bindend. De adviezen zijn aangeboden aan demissionair minister Edith Schippers van VWS, die hierover nog een besluit moet nemen. <

binnen bewegen

Geen zin om het huis uit te moeten voor spier- en botversterkende oefeningen? Juul van Rijn van het Kenniscentrum Sport geeft tips:

Planken, een oefening waarbij je je hele romp moet aanspannen.

Muurzitten, goed voor de grote spiergroep in je bovenbenen.

Dansen en hinkelen, niet alleen goed voor je conditie, maar het voorkomt ook botontkalking.

Balansoefeningen, vooral goed voor ouderen. Bijvoorbeeld: lange tijd op één been gaan staan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.