Moederbedrijf Douglas stijgt fors bij beursgang op Damrak

Nieuws
CVC Capital Partners is vrijdag hard gestegen bij de beursgang in Amsterdam. De eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling noteerde kort na aanvang van de handel op 17,55 euro. Dat is een kwart meer dan de introductieprijs van 14 euro per aandeel.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 09:18 aangepast 09:59
Afbeelding
beeld anp

Het gaat om een van de grootste beursgangen in tijden op Beursplein 5. Het bedrijf en bestaande aandeelhouders haalden met de beursgang 2,3 miljard euro op. CVC heeft nu een beurswaarde van zo'n 14 miljard euro.

De onderneming, die ook investeert in de Franse en Spaanse voetbalcompetities, stelde plannen voor een beursgang in Amsterdam meermaals uit in verband met onrust op de beurzen. In mei 2022 was dat om de oorlog in Oekraïne en in november vorig jaar door de aanval van Hamas op Israël. Onlangs bracht de investeerder Douglas nog naar de beurs in Frankfurt. CVC heeft nog steeds een meerderheidsbelang in de Duitse parfumerieketen. De investeringsfirma heeft in totaal circa 186 miljard euro aan beleggingen in beheer.

Positieve stemming

De algehele stemming op de Amsterdamse beurs was eveneens positief, mede dankzij sterke resultaten van de Amerikaanse techbedrijf Microsoft en Google-moeder Alphabet. De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent hoger op 878,41 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 917,36 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent.

Chipbedrijf ASMI en techinvesteerder Prosus waren de sterkste stijgers in de AEX, met winsten tot 3,9 procent. Betaalbedrijf Adyen (plus 2 procent) toonde wat herstel, na de koersval van 18 procent een dag eerder die volgde op een tegenvallend kwartaalbericht.

Zwak kwartaal

IMCD kelderde bijna 9 procent. De chemicaliëndistributeur kampte afgelopen kwartaal met lastige marktomstandigheden waardoor het bedrijfsresultaat lager uitviel dan een jaar geleden. Analisten van investeringsbank Jefferies spraken van een zwak kwartaal voor IMCD.

In de MidKap moest Signify (min 8 procent) het ontgelden. Het verlichtingsbedrijf had afgelopen kwartaal last van het Europese verbod op tl-buizen en vergelijkbare lampen en zag de omzet dalen. Corbion steeg 5 procent. Volgens topman Olivier Rigaud ligt het speciaalchemiebedrijf op koers om de jaarverwachtingen te halen. Ook gaat Corbion eigen aandelen inkopen en een speciaaldividend uitkeren.

Een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent in prijs tot 84,11 dollar. Brentolie werd ook 0,7 procent duurder, op 89,60 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Moskou dreigt met aanval op Britse doelen in Oekraïne en elders

Als Oekraïne Rusland raakt met Britse raketten, zal Moskou overwegen Britse militaire doelen in Oekraïne, maar ook elders te beschieten, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de Britse ambassadeur in Moskou.

Afbeelding

Test met toegangsticket levert Venetië al bijna 1 miljoen euro op

Het toegangsticket voor dagjesmensen in Venetië heeft de Italiaanse stad de eerste elf testdagen 975.000 euro opgeleverd. De vijf euro entreegeld gold van 25 april tot 5 mei. De stad meldde dat er in totaal 195.000 kaartjes werden verkocht, iets boven de verwachtingen.

Afbeelding

Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten.

Afbeelding

Advocaat Schouten staat kroongetuige Nabil B. opnieuw bij

Advocaat Peter Schouten gaat kroongetuige in het Marengoproces Nabil B. weer bijstaan. Dat bevestigt Schouten maandag na berichtgeving door De Telegraaf. De advocaat helpt B. in het hoger beroep in de strafzaak tegen Ridouan Taghi.

Afbeelding

Trump riskeert celstraf als hij spreekverbod nog eens overtreedt

Als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump opnieuw zijn spreekverbod overtreedt, zegt Juan Merchan, de rechter die de strafzaak tegen hem behandelt, 'een celstraf te overwegen'.

Afbeelding

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie.