Direct naar artikelinhoud
Nieuws

BNR: 31.000 mensen krijgen jaarlijks meer dan tien verkeersboetes

Elk jaar krijgen zo’n 31.000 mensen meer dan tien verkeersboetes, blijkt uit onderzoek van BNR. Slachtofferhulp pleit voor een hardere aanpak. ‘De kans op een ongeval wordt exponentieel groter naarmate je meer boetes krijgt.’

Een flitsapparaat wordt getest langs de A76. Justitie is nieuwe flitsapparaten aan het testen die nauwelijks opvallen.Beeld ANP / ANP XTRA

Het aantal recidivisten was de afgelopen drie jaar vrij stabiel. Driekwart van de boetes die deze groep ontving zijn snelheidsovertredingen. Daarnaast gaat het om boetes voor door rood rijden en parkeerboetes.

Dit soort overtredingen vallen onder de ‘Wet Mulder’, waardoor minder zware vergrijpen beboet kunnen worden door het het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zonder tussenkomst van een rechter.

Het CJIB wilde de cijfers aanvankelijk niet vrijgeven, maar na een beroep op de Wet Open Overheid van BNR werden ze toch gedeeld.

Levensgevaarlijk

De groep van 31.000 recidivisten is in verhouding tot twaalf miljoen rijbewijshouders in Nederland niet groot, maar wel levensgevaarlijk, schrijft BNR. Ze hebben ruim veertig keer meer kans om bij een ongeval betrokken te zijn, onderzocht het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). “De kans op een ongeval wordt exponentieel groter naarmate je meer boetes krijgt,” zegt onderzoeker Sander Kint.

Hardere aanpak

Slachtofferhulp pleit dan ook voor een hardere aanpak voor deze groep. “Je hebt in een auto een moordwapen in handen, dat vergt bijbehorende verantwoordelijkheid,” zegt Rosa Jansen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Slachtofferhulp Nederland. “In Nederland kan je gewoon vijftig keer te hard rijden en vijftig keer pinnen, we zijn eigenlijk niet goed bij ons hoofd dat we dat toelaten.”

In Duitsland is de aanpak harder, daar leveren acht snelheidsboetes in een jaar een rijontzegging op. Ook in Australië leiden dertien boetes over de loop van drie jaar tot een tijdelijke inname van je rijbewijs.

Volgens Jansen moet het OM creatiever zijn in de vervolging van deze groep recidivisten. Een woordvoerder van Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er een evaluatie van de wet loopt. “Maar als het niet binnen de wet kan,” zegt Jansen, “laten we dan heel snel die wet aanpassen.”