Luister naar

‘Geen rol overheid Nigeria in vervolging christenen’

Nieuws
De Nigeriaanse overheid speelt geen actieve rol in de gewelddadigheden tegen christenen. Tegelijk lukt het die overheid niet om een einde te maken aan het geweld.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
dinsdag 25 september 2018 om 03:00
Protest in Makurdi tijdens een groepsbegrafenis in januari van slachtoffers van een aanval die vermoedelijk werd uitgevoerd door Fulani-herders.
Protest in Makurdi tijdens een groepsbegrafenis in januari van slachtoffers van een aanval die vermoedelijk werd uitgevoerd door Fulani-herders. ap

Den Haag

Dat schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van de SGP. ‘Het is niet gebleken dat de federale overheid christenen van hun land zou verdrijven of geweld zou aanmoedigen’, zegt hij op de vraag of de Nigeriaanse autoriteiten het verdrijven van christenen ‘actief toestaan’. ‘Maar leger en politie blijken niet in staat om het geweld te beteugelen. De daders van de moordpartijen blijven veelal ongestraft.’

Fulani-nomaden

Nigeria gaat al maanden gebukt onder gewelddadige aanvallen van Fulani-nomaden, uit het noorden van Nigeria. Zij stellen grasland nodig te hebben voor hun vee. Door de droogte in het noorden trekken zij naar het zuiden, waarbij zij de bevolking – veelal christenen – terroriseren.

Er zijn geen aanwijzingen dat het geweld specifiek tegen christenen gericht is, aldus Blok. ‘Maar etnisch-religieuze factoren spelen wel een rol.’

Volgens de bewindsman heeft het kabinet er bij de Nigeriaanse autoriteiten op aangedrongen de daders van moordpartijen te vervolgen. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen president Buhari in juli in Nederland was. Ook wijst Blok op twee projecten die deze maand van start gaan. Een daarvan moet de vrijheid van religie en levensovertuiging in het getroffen gebied bevorderen. Daarnaast wordt ingezet op ‘tolerantie, cohesie en interculturele harmonie tussen etno-religieuze groepen’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.