Luister naar

Een ongekende stilte uit Rusland over het onderzoek naar MH17

Nieuws
Rusland heeft voor het eerst geen groot tegenverhaal tegen de bevindingen en beschuldigingen van het onderzoeksteam rond de MH17. ‘Alle verhalen zijn doorgeprikt en er is nu even niets meer.’
Jan van Benthem Jan van Benthem
woensdag 19 juni 2019 om 15:17
Vladimir Putin
Vladimir Putin epa / Alexei Druzhinin

Moskou

In de aanloop naar de presentatie van het JIT van 19 juni, is het in de Russische media opmerkelijk stil gebleven rond de MH17. Bij voorgaande presentaties was er steeds sprake van ‘onthullingen van onderzoeksresultaten’ in Rusland, die het tegendeel zouden bewijzen van wat het JIT naar voren bracht. Zo hield de Russische producent van de Buk-raket, Almaz Anty, in oktober 2015 een grote persconferentie met eigen onderzoek, pal voordat de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid met zijn eerste grote rapport kwam. In totaal hebben de Russische regering en aan de regering verbonden organisaties en media, ruim zeventig verschillende verklaringen voor het neerhalen van de MH17 en andere beweringen de wereld in geholpen. Sommige daarvan werden gelijktijdig door staatsmedia als Sputnik News en RT.com uitgedragen.

Tot in 2018 werd het verhaal herhaald dat een Oekraïense SU-25 grondaanvalsvliegtuig de MH17 zou hebben neergehaald, terwijl tegelijkertijd door Rusland erop werd gehamerd dat het toch echt een Oekraïense Buk-raket was geweest. Dat de twee theorieën elkaar totaal uitsloten, was een bijkomstigheid.

varianten

Zelfs president Putin was dit opgevallen, maar in een verklaring op het Economische Forum in Sint Petersburg in mei vorig jaar legde hij de schuld toch bij het JIT. Er bestaan ‘verschillende versies van deze tragedie’, aldus Putin, ‘maar deze worden niet serieus genomen’. Dus konden de verschillende Russische varianten ook naast elkaar blijven bestaan.

Maar deze keer is er geen alternatief verhaal dat al vooraf werd benadrukt. De enige serieuze poging was een persconferentie met een Oekraïense ‘overloper’, Vasily Prozorov. Die stelde dat de oorlog in het oosten van Oekraïne van tevoren was bedacht en opgezet door de regering in Kiev. Verder zei hij dat ‘president Porosjenko en zijn team vooraf kennis hadden van de gebeurtenis’ met de MH17. Prozorov ging er naar eigen zeggen van uit dat Valery Kondratyuk, het plaatsvervangend hoofd van de staf van president Porosjenko, en het hoofd van de militaire inlichtingendienst Vasily Burba bij het neerhalen van het passagierstoestel betrokken zouden zijn. Maar het verhaal werd door niets ondersteund en het is behalve door het staatspersbureau Tass en het Russischtalige Ria Novosti niet naar buiten gebracht.

Ook opmerkelijk is dat Sputnik News de persconferentie van het JIT live versloeg, met een accurate vertaling, terwijl RT (Russia Today) juist helemaal zweeg over de MH17.

‘Rusland is door de verhalen heen’, zegt Hella Rottenberg van het kennisplatform Raam op Rusland. ‘Alle theorieën zijn een voor een doorgeprikt en er is nu even niets meer.’ Dat ook het staatspersbureau TASS zonder echt commentaar de bevindingen van het JIT en de aanklachten tegen drie Russen heeft gemeld, is volgens haar ‘totaal nieuw’.

Het Kremlin liet voor de persconferentie van het JIT bij monde van Putins woordvoerder Dmitry Peskov weten, voorlopig ‘geen commentaar te geven op de conclusies van het JIT’. Wel herhaalde Peskov dat Rusland ‘niet de kans heeft gekregen, deel te nemen aan het onderzoek’ terwijl het dat volgens hem wel erg graag wilde doen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat er ‘opnieuw totaal ongegronde beschuldigingen tegen Rusland zijn geuit, bedoeld om de Russische Federatie in de ogen van de internationale gemeenschap in diskrediet te brengen’. <

eerste bericht

Het eerste bericht in de Russische media over de ramp met de MH17 is overigens een korte melding van het staatspersbureau TASS, op 17 juli 2014, dat ‘militieleden van de Donetsk Volksrepubliek een militair transporttoestel van het type Antonov-26 hebben neergeschoten. Een raket trof de AN-26, die op de grond stortte en in brand vloog’, aldus het bericht. Pas later zouden de militieleden ontdekken dat ze een passagierstoestel hadden neergehaald.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.