Betrokkenen: geheimhouding Bijlmervliegramp leidt tot wantrouwen

Nieuws
Dat openbare informatie van het archief over de Bijlmervliegramp nog geheim wordt gehouden, leidt tot wantrouwen van burgers richting de overheid. Dat zeggen onder meer Ineke van Gent, voorzitter van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI), en Pieter Omtzigt vrijdag bij de presentatie van het ACOI-rapport over de Bijlmervliegramp.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 12:44
Afbeelding
beeld anp

‘Stukken van het archief van de Bijlmervliegramp zijn geheim, terwijl die dat niet hoeven te zijn. Dat is kafkaësk. Dat moet anders’, aldus Omtzigt. Hij nam het rapport in ontvangst omdat het onderzoek werd uitgevoerd na zijn motie, die unaniem door de Tweede Kamer werd gesteund.

‘Ik roep de regering op, maak die stukken openbaar en wacht niet mijn Kamervragen af. Als je dat niet doet, hoe kun je dan verwachten dat burgers de overheid vertrouwen?’ aldus Omtzigt. ‘Ik vind het bizar dat die stukken nog niet eerder openbaar gemaakt zijn.’

Toeslagenschandaal

Volgens Omtzigt is er een fundamentele gedragsverandering nodig bij de overheid als het gaat om het openbaar maken van stukken. ‘Niet alleen bij deze zaak, maar ook bij bijvoorbeeld het Toeslagenschandaal, waarvan ook veel slachtoffers in de Bijlmer wonen. De mindset moet andersom; kijk eerst naar wat je openbaar kan maken.’

Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg in Amsterdam-Zuidoost. Na de ramp ontstond veel onduidelijkheid. ‘Nabestaanden wachten nog altijd op antwoorden. Het gaat om mensen die zich al ruim dertig jaar niet gehoord voelen’, aldus Van Gent.

Hele klus

Ze roept het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op het archief van de Raad voor de Luchtvaart toegankelijker te maken. Veel dossiers zijn beperkt openbaar tot 2068 om staatsbelang. ‘Maar er is veel meer informatie die nu openbaar gemaakt kan worden’, zegt Van Gent.

Van Gent hoopt dat de Tweede Kamer de regering zo ver kan krijgen de adviezen in het rapport op te volgen. ‘Het is een hele klus, maar het moet en het kan. Het zou zo ontzettend veel betekenen voor de nabestaanden als ze sommige stukken zelf kunnen zien en vasthouden.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dodental door instorten weg in China verder opgelopen

Het dodental na het instorten van een stuk weg in de Chinese provincie Guangdong is opgelopen tot 36, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag. Dertig mensen raakten gewond. Geen van hen zou in levensgevaar zijn.

Afbeelding

Partij Sunak hoopt schade te beperken in lokale verkiezingen VK

Dat de Conservatieve Partij gaat verliezen bij de lokale Britse verkiezingen lijkt zeker; de vraag is hoe groot dat verlies wordt. Premier Rishi Sunak hoopt de schade voor zijn partij enigszins beperkt te kunnen houden, vooral omdat een grote nederlaag ook zijn eigen positie ka..

Afbeelding

VS beschuldigen Rusland van inzet chemische wapens in Oekraïne

De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan dat het 'het chemische wapen chloorpicrine tegen Oekraïense strijdkrachten' heeft gebruikt, in strijd met het Verdrag Chemische Wapens (CWC).

Afbeelding

VN: helft hulpmissies Noord-Gaza in april belemmerd of afgewezen

Het Israëlische leger blokkeert nog steeds veel humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza, waar de behoeften het meest urgent zijn. Dat meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in zijn jongste rapport.

Afbeelding

Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.

Afbeelding

Aantal zelfdodingen is stabiel, vorig jaar 1862

Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, is sinds een paar jaar stabiel. Volgens statistiekbureau CBS hebben vorig jaar 1862 mensen een einde gemaakt aan hun leven.