NS-personeel spreekt reizigers zaterdagavond toe tijdens actie

Nieuws
NS-medewerkers spreken reizigers zaterdagavond toe, tijdens de drie minuten dat treinen stilstaan en stationswinkels sluiten als actie tegen geweld. Het omroepbericht is te horen in alle 190 stilstaande treinen en stations, om 22.30 uur. Het is op dat tijdstip precies een week geleden dat een groep jongeren een hoofdconductrice van de NS mishandelde.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 11:24
Afbeelding
beeld anp

In het bericht, waar ook een video bij zit, delen treinpersoneel, beveiligers en medewerkers van stationswinkels hun ervaringen met agressie. De NS wil met het bericht en de actie benadrukken dat agressie tegen spoorwegmedewerkers moet stoppen. De actie heeft als motto #wijstaanstil.

De Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) roept al haar leden op om zaterdagavond deel te nemen aan de actie. Veel van hen zijn sowieso al aanwezig omdat ze aan het werk zijn. Maar de bond vraagt ook niet-werkende collega's om naar een standplaats te komen, het liefst in uniform. Het bestuur van de VVMC, waar ook de mishandelde conductrice lid van is, doet ook mee.

Regionale streekvervoerders en stadsvervoerders sluiten zich zaterdagavond ook aan bij de actie door hun bussen, treinen en trams drie minuten stil te zetten.

Afgelopen jaar registreerde de NS 1042 geweldsincidenten tegen medewerkers, een stijging van 8 procent vergeleken met 2022. Het gaat om bedreigingen, bespugen of fysiek geweld. Ook hadden NS-medewerkers afgelopen jaar ruim 2300 keer te maken met verbale agressie, zoals schelden en beledigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VodafoneZiggo hoopt met voetbalrechten meer klanten te behouden

VodafoneZiggo hoopt met het verwerven van de uitzendrechten van de UEFA-voetbalwedstrijden vanaf het najaar meer klanten met een vaste aansluiting aan zich te kunnen binden. Het telecombedrijf raakte de laatste tijd opnieuw veel van deze klanten kwijt.

Afbeelding

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat na berichtgeving van het AD.

Afbeelding

Politiebonden dreigen met bekeuringenstop om vroegpensioen

Politieagenten schrijven vanaf 7 mei geen bekeuringen meer uit voor lichte overtredingen als op dat moment de onderhandelingen over een nieuwe regeling voor vroegpensioen niet zijn begonnen. Dat maakten de vier politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe donderdag bekend.

Afbeelding

Opkomst Chinese webshops leidt tot omzetdaling in Europa

De vijfhonderd grootste Europese webshops hebben vorig jaar een lagere omzet behaald dan het jaar daarvoor. Dit meldt Cross-Border Commerce Europe, een platform voor de Europese onlineretail, in zijn jaarlijkse onderzoek naar de grootste webwinkels van het continent.

Afbeelding

Eneco stopt met 'sneller klimaatneutraal'-claim na aandringen ACM

Energieleverancier Eneco stopt met het gebruik van de slogan 'sneller klimaatneutraal' in hun reclames na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Afbeelding

EU sluit migratiedeal met Libanon

De Europese Unie sluit een migratiedeal met Libanon en gaat het land helpen met een hulppakket van ongeveer 1 miljard euro, aldus diplomatieke bronnen.