Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor protesten 4 mei

Nieuws
De pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee zijn niet van plan demonstraties te organiseren tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. "Waarom zouden we dat doen?" reageert een woordvoerder van XR Justice Now.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 11:30 aangepast 12:34
Afbeelding
beeld anp

Een woordvoerder van Stichting Plant een Olijfboom noemt het "belangrijk" altijd op te roepen tot rechtvaardigheid, maar vindt dat daarbij momenten gekozen moeten worden die daarvoor "het beste passen". "Ik denk persoonlijk niet dat 4 mei zich het beste leent."

De woordvoerder heeft ook andere groepen gesproken, maar zegt niet op de hoogte te zijn van organisaties die tijdens de Dodenherdenking wel willen demonstreren. "Wellicht zijn er 'eenlingen' die willen protesteren, maar wij hebben geen plannen gehoord." Ze zegt wel te hopen dat "herdenken dat genocide nooit meer mag gebeuren gekoppeld wordt aan het heden".

Geen plannen

Het Nederlands Palestina Komitee spreekt zich uit tegen protesten tijdens de Dodenherdenking. "Ik heb niets hierover gehoord in ons circuit", zegt een woordvoerder, die zich afvraagt wie achter de volgens Amsterdam aangemelde demonstratie tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam zit. "4 mei moet niet overschaduwd worden door iets anders."

Ook voor 5 mei zijn volgens de organisaties geen plannen voor protesten.

Spontane acties

Vrijdag werd bekend dat tijdens de Nationale Herdenking op de Dam maatregelen worden getroffen om de kans op spontane protestacties en verstoringen te verkleinen. Zo mogen maximaal 10.000 mensen het plein op, zijn borden, vlaggen of versterkers verboden en moet iedereen gefouilleerd worden. Er is tot nu toe één demonstratie aangemeld. De gemeente Amsterdam zegt niet om welke organisatie het gaat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe piek in aantal immigranten dat VK per boot bereikt

Meer dan zevenhonderd migranten zijn woensdag in het Verenigd Koninkrijk aangekomen, nadat ze in bootjes het Kanaal vanuit Frankrijk hadden overgestoken. Dit is het grootste dagaantal van 2024.

Afbeelding

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen.

Afbeelding

President Israël hekelt 'antisemitisme' op universiteiten VS

De Israëlische president Isaac Herzog heeft ontstemd gereageerd op de pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten. 'We moeten vol afschuw toezien hoe de gruweldaden van 7 oktober tegen Israël worden gevierd en goedgepraat', stelde het staatshoofd in een verklaring.

Afbeelding

Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.

Afbeelding

Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins.

Afbeelding

Man aangeklaagd voor moord na aanval met zwaard in Londen

Een man is aangeklaagd voor onder meer moord na een aanval met een zwaard in Londen, waarbij een 14-jarige jongen om het leven kwam. De 36-jarige verdachte verscheen donderdag voor het eerst voor de rechtbank. Die bepaalde dat de man voorlopig blijft vastzitten.