Gelderland vraagt advies over verjagen niet-schuwe wolf

Nieuws
De provincie Gelderland raadpleegt een wolvendeskundige over een wolf die in de buurt van Ermelo rondloopt en "geen schuw gedrag" vertoont, laat een woordvoerder weten. De provincie gaat mogelijk ingrijpen met een paintballgeweer, door het afschieten van het dier of anderszins. Als de provincie daarvoor kiest, zou dat de eerste keer zijn.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 11:24 aangepast 12:16
Afbeelding
beeld anp

Wanneer Gelderland beslist wat te doen met de wolf - een beschermde diersoort - is nog niet duidelijk. De woordvoerder verwacht dat dit in elk geval niet vrijdag gebeurt. Snel handelen is volgens hem belangrijk, "maar wel zo zorgvuldig mogelijk".

De deskundigen van het Wolvenmeldpunt adviseren om de wolf zo snel mogelijk te verdoven en te voorzien van een zender. Dat dient volgens coördinator Glenn Lelieveld twee doelen: het dier schrikt en associeert mensen met pijn, waardoor het mogelijk uit de buurt blijft, en de wolf kan daarna worden gevolgd. Als het dier mensen blijft opzoeken kan het paintballgeweer worden ingezet. Doodschieten van het dier komt volgens de landelijke afspraken pas in beeld als de wolf mensen agressief zou benaderen, wat niet het geval is, aldus Lelieveld. Welke deskundige de provincie momenteel raadpleegt, is niet bekend.

Lekkere hapjes

In een filmpje op X is een wolf te zien die midden op een weg loopt en die niet onder de indruk lijkt van de aanwezige mensen en auto's. Of het om dezelfde wolf gaat als waar de provincie een melding over kreeg, weet de woordvoerder niet. Het Wolvenmeldpunt krijgt al weken meldingen over deze wolf. "Ik ben eigenlijk boos", aldus Lelieveld. "Want deze wolf is overduidelijk met lekkere hapjes gelokt, mogelijk door natuurfotografen. Dat is nu al de derde keer dat dat gebeurt. Laat wilde dieren gewoon wild, dan zoeken ze mensen niet op."

Gelderland heeft sinds kort eigen wolvenbeleid. Volgens de provincie mogen brutale wolven verjaagd worden met een paintballgeweer. Ook mogen wolven die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen volgens de provincie onder voorwaarden worden afgeschoten. Of het nieuwe beleid standhoudt als het wordt aangevochten bij de rechter is nog afwachten. De internationale regels rond de bescherming van de wolf laten verjagen of afschieten niet of nauwelijks toe.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor onder meer KLM en Air France dreigt boete om 'groenwassen'

Onder meer KLM en zustermaatschappij Air France hebben een brief ontvangen van de Europese toezichthouders met een dreigende boete voor 'groenwassen'. Dat hebben de maatschappijen bevestigd na berichtgeving van de Belgische omroep RTBF.

Afbeelding

VodafoneZiggo hoopt met voetbalrechten meer klanten te behouden

VodafoneZiggo hoopt met het verwerven van de uitzendrechten van de UEFA-voetbalwedstrijden vanaf het najaar meer klanten met een vaste aansluiting aan zich te kunnen binden. Het telecombedrijf raakte de laatste tijd opnieuw veel van deze klanten kwijt.

Afbeelding

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat na berichtgeving van het AD.

Afbeelding

Politiebonden dreigen met bekeuringenstop om vroegpensioen

Politieagenten schrijven vanaf 7 mei geen bekeuringen meer uit voor lichte overtredingen als op dat moment de onderhandelingen over een nieuwe regeling voor vroegpensioen niet zijn begonnen. Dat maakten de vier politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe donderdag bekend.

Afbeelding

Opkomst Chinese webshops leidt tot omzetdaling in Europa

De vijfhonderd grootste Europese webshops hebben vorig jaar een lagere omzet behaald dan het jaar daarvoor. Dit meldt Cross-Border Commerce Europe, een platform voor de Europese onlineretail, in zijn jaarlijkse onderzoek naar de grootste webwinkels van het continent.

Afbeelding

Eneco stopt met 'sneller klimaatneutraal'-claim na aandringen ACM

Energieleverancier Eneco stopt met het gebruik van de slogan 'sneller klimaatneutraal' in hun reclames na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM).