Luister naar

Ik zoek een kerk

Nieuws
Anna Krijger
woensdag 23 augustus 2017 om 03:00

Toen ik in mei noodgedwongen Jeruzalem moest verlaten, had ik, na drie jaar in Israël en de Palestijnse gebieden te hebben gewoond, net het idee dat ik een leven had opgebouwd. Een leven dat steeds minder steunde op contact met Nederland, npogemist.nl, het laatste Nederlandse nieuws en het laten invliegen van drop en stroopwafels. Er was plaats gemaakt voor een thuis in Jeruzalem, échte vriendschappen met Israëli’s en Palestijnen (dat gaat immers ook niet van de ene op andere dag), nieuwe routines, een stamcafé en een fantastische kerk.

En vooral dat laatste had veel indruk op me gemaakt. Toen ik in Nederland woonde, voor mijn vertrek naar Israël, was ik al langere tijd op zoek geweest naar een kerk waarvan ik lid kon worden. Ik kom niet uit een kerkelijke familie en ik kende ook niemand die me bij een kerk in de buurt kon introduceren. Na een paar halfslachtige pogingen liet ik het erbij zitten. De ene kerk leek geen leden te hebben onder de zestig en de andere was te new age naar mijn smaak. Misschien was het ook niets voor mij. Of misschien bestond die kerk die ik in mijn hoofd had, die liberale, multiculturele, waar Jezus centraal staat, met veel aandacht voor sociale gerechtigheid, en-als-het-even-kan-ook-nog-protestantse kerk wel helemaal niet.

Toen ik eenmaal in de heiligste stad ter wereld kwam te wonen, moest ik het natuurlijk nog een kans geven. En bij de eerste kerk die ik op zondagochtend bezocht, was het raak: de Lutheran Church of the Redeemer in de christelijke wijk van de Oude Stad, schuin tegenover de Heilig Grafkerk. Ik trof een enthousiaste gemeente bestaande uit een mix van lokale en internationale mensen, en een warme, inspirerende voorganger die iedere week een even liefdevolle als urgente preek hield. De locatie droeg zeker bij aan de bijzondere sfeer (kerstavond vieren in Bethlehem en paasochtend op de Olijfberg!), maar eigenlijk had die kerk net zo goed op een bedrijventerrein in Oost-Wallonië kunnen staan. Dit was de kerk waar ik steeds aan had gedacht. Hier voelde ik me thuis.

Terug in Nederland mis ik de Redeemer Church. Een tweede zal ik niet vinden, maar waarom zou ik het niet weer een kans geven? Er is ongetwijfeld een geweldige kerk in randstedelijk Nederland waar ik me ook thuis zou kunnen voelen. De komende tijd ga ik, om het oneerbiedig te zeggen, kerkshoppen. Ik hou u op de hoogte van de vorderingen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Twee vrome protestanten die goed waren in de oorlog? Het was een kerkgemeenschap die Joden redde

Israëls president Isaac Herzog noemde bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum Kees en Amanda Vissers-van der Linden uit Bussum. George Harinck zocht uit hoe zij Joden hadden gered.