Bloomberg: beurswaakhond onderzoekt uitingen Boeing over veiligheid

Nieuws
De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt beweringen van Boeing over de veiligheid van zijn vliegtuigen na een incident met een vliegtuig van Alaska Airlines. De toezichthouder wil nagaan of de vliegtuigbouwer of bestuurders beleggers hebben misleid of niet, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. In januari verloor een Boeing 737 Max 9 van Alaska Airlines vlak na het opstijgen een deurpaneel.
anp
donderdag 9 mei 2024 om 22:23
Afbeelding
beeld anp

Dat de SEC onderzoek doet, betekent niet dat Boeing ook daadwerkelijk beschuldigd wordt van misleiding. De waakhond kijkt naar verklaringen van het concern vlak voor en na het ongeluk met het deurpaneel.

Dit ongeluk, waarbij geen gewonden vielen, is aanleiding geweest voor meerdere onderzoeken naar Boeing. Nadat onderzoekers hadden ontdekt dat het deurpaneel een aantal bouten miste, opende het Amerikaanse luchtvaartagentschap FAA een onderzoek naar de kwaliteitscontroles bij Boeing. Openbaar aanklagers in Seattle hebben ook documenten opgeëist van Boeing en toeleverancier Spirit Aerosystems, die de deurpanelen voor het toestel leverde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Besi koploper in AEX op kalme handelsdag, Ryanair lager

De Amsterdamse AEX-index is maandag na een kalme handelsdag in verband met Pinksteren met een kleine plus gesloten. Chiptoeleverancier Besi was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak. In Dublin kwam luchtvaartmaatschappij Ryanair met cijfers.

Afbeelding

VK: aanvraag voor arrestatiebevel Netanyahu 'helpt niet'

Het besluit van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel aan te vragen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu 'helpt niet', zei een woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak.

Afbeelding

Opnieuw stopt hongerstaker in Maastricht, vier gaan door

Opnieuw is een van de oorspronkelijk zes hongerstakers in Maastricht met zijn actie gestopt. De hongerstakers lieten maandagnamiddag weten dat een van hen te ziek is om door te gaan met de actie.

Afbeelding

Rapport: bloedschandaal in VK met 3000 doden was te voorkomen

Een schandaal omtrent besmet bloed in de jaren zeventig en tachtig in het Verenigd Koninkrijk was de schuld van artsen en een reeks regeringen. Mede door hun fouten en nalatigheden liepen duizenden mensen hepatitis of HIV op, wat leidde tot zo'n 3000 doden.

Afbeelding

Iran gaat oorzaak dodelijke helikoptercrash Raisi onderzoeken

De Iraanse militaire stafchef Mohammed Bagheri heeft een onderzoek ingesteld om de oorzaak te onderzoeken van de helikoptercrash waarbij president Ebrahim Raisi omkwam. Een 'hooggeplaatste commissie' moet het onderzoek uitvoeren, schrijft persbureau ISNA.

Afbeelding

Nederland levert Oekraïne pantserwagens met wapensysteem

Nederland gaat het Oekraïense leger op korte termijn voorzien van meer pantservoertuigen. De zogeheten YPR-voertuigen beschikken over bewapening die de bemanning van binnenuit kan besturen. "Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld", legt Defensie uit.