EK-KWALIFICATIES. Spanje en Italië boeken logische thuiszeges

© REUTERS

Zaterdagavond zijn Spanje en een verjongd Italië hun EK-kwalificatiecampagnes begonnen met logische thuiszeges. De Spanjaarden moesten wel nog heel even bibberen toen Noorwegen halverwege de tweede helft verrassend langszij kwam, maar Sergio Ramos zorgde vanop de stip voor een 2-1 zege. Bij de Italianen scoorde het 19-jarige talent Moise Kean bij zijn eerste basisplaats. Hij legde de 2-0 eindstand vast tegen Finland.

wic, blg

Groep F: Spanje bibbert even, maar start toch met logische zege

Spanje zat na een kwartier al op rozen tegen Noorwegen. Jordi Alba vond de opening op links en gaf de bal gepast voor voor Rodrigo, die Noors doelman Jarstein geen kans gaf met een welgemikte volley. Op het halfuur kregen de Noren op de counter een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar Tarik Elyounoussi vergat zijn voet goed tegen de bal te zetten op amper een metertje van de doelmond.

Na rust ging La Roja op zoek naar de 2-0 maar het was halverwege de tweede helft Noorwegen dat via een penaltydoelpunt van Joshua King verrassend op 1-1 kwam. Maar nog geen vijf minuten later had ook Spanje een penalty beet toen Alvaro Morata eerder op een te korte terugspeelbal was dan Jarstein. Sergio Ramos klaarde de klus met een panenka. Door de driepunter komt Spanje samen met Zweden en Malta op kop in groep F.

© EPA-EFE

Zweden start met thuiszege tegen Roemenië ondanks assist van Marin (Standard)

Eerder op de avond had immers ook Zweden zijn eerste wedstrijd in groep F met 2-1 gewonnen. Robin Quaison (33.) opende de score tegen Roemenië, Viktor Claesson had maar zeven minuten nodig om er nog voor de rust 2-0 van te maken. Op aangeven van Standard-middenvelder Razvan Marin kwam Claudiu Keseru (58.) in de tweede helft nog met de Roemeense aansluitingstreffer, maar daar bleef het bij.

© AFP

Ook Malta boekte een 2-1 overwinning tegen Faröer, dat nochtans 85 plaatsen hoger gerangschikt staat op de FIFA-ranking (182 versus 97). Nwoko (13.) en Borg (77.) brachten Malta 2-0 voor, Thomsen (90+8.) kwam diep in de blessuretijd nog met de 2-1. Een kleine stunt dus voor Malta.

Groep J: Verjongd Italië boekt simpele overwinning tegen Finland

Ook een verjongd Italië kwam al vroeg op voorsprong tegen Finland dankzij Nicolo Barella. De 22-jarige middenvelder van Cagliari trapte een afvallende bal knap tegen de touwen. Na rust lieten de Finnen een grote kans op de gelijkmaker onbenut en enkele minuten later deed nog een jong Italiaans talent, de nog maar 19-jarige Moise Kean, de deur dicht.

Kean kreeg bij zijn eerste basisplaats wel erg veel ruimte centraal voor doel van de Finnen, maatje Immobile stuurde hem diep en de aanvaller van Juventus werkte vlekkeloos af: 2-0. In de slotminuten stierf een derde Italiaanse doelpunt nog op het doelhout na een streep van Fabio Quagliarella.

© REUTERS

Door de zege komt Italië op kop in groep J. Het moet de leiding wel delen met Griekenland en Bosnië-Herzegovina. De Grieken wisten ook met twee doelpunten verschil te winnen van Liechtenstein, Bosnië-Herzegovina klopte Armenië met 2-1. Bij de Bosniërs kwam Gojko Cimirot (Standard) niet van de bank.

Groep D: Zwitserland en Ierland leiden de dans

In Groep D had Ierland verrassend veel moeite op bezoek bij Gibraltar. Het was wachten tot na de pauze, wanneer Burnley-middenvelder Jeff Hendrick het eerste en meteen ook enige doelpunt maakte voor de Ieren van bondscoach Mick McCarthy.

Eerder op de dag had Zwitserland in dezelfde groep al de maat genomen van Georgië: 0-2. In de eerste helft wilde het nog niet lukken voor de boemannen van de Rode Duivels, maar in de tweede helft brak Stuttgart-middenvelder Steven Zuber de ban. Denis Zakaria van Borussia Mönchengladbach verdubbelde tien minuten voor tijd de score. De Georgiërs konden niet rekenen op Giorgi Chakvetadze van AA Gent, die al enkele maanden aan de kant staat met een knieblessure.